Invoeren eigen risico kost 60 miljoen euro, ook modale inkomens naar 595 euro eigen risico in 2014
Het invoeren van het inkomensafhankelijk eigen risico kost krap 0,1 miljard zo blijkt uit de doorrekening van het regeerakkoord door het CPB. Dit blijkt bij navraag 60 miljoen euro te zijn. Daarnaast blijkt dat mensen met een modaalinkomen (33.000 euro) in 2014 een eigen risico hebben van 595 euro. Dat is in 2012 nog een bedrag van 220 euro. Dit komt door de invoering van het inkomensafhankelijke eigen risico. Mensen met een modaal inkomen vallen net buiten de inkomensgrens voor het lagere inkomens (tot 31.000 euro) en betalen daardoor evenveel eigen risico als mensen met de hoogste inkomens. Zo blijkt uit een analyse van de plannen met de zorgverzekering in het regeerakkoord door onafhankelijke vergelijkingssite ZorgKiezer.nl.
De uitvoeringskosten van 60 miljoen euro zijn niet terug te vinden in het regeerakkoord. Dat is (waarschijnlijk) omdat ze worden gefinancierd met een iets verdere verhoging van het gemiddelde eigen risico en ze daardoor budgetneutraal zijn.
“De coalitiepartijen spreken af dit eigen risico in 2014 inkomensafhankelijk te maken: lage inkomens krijgen een lager eigen risico, hoge inkomens een hoger eigen risico. Het gemiddelde komt iets boven de 350 euro uit om de uitvoeringskosten van krap 0,1 mld euro te dekken. Zodoende is deze operatie budgetneutraal. (RA_062)”
De uitvoeringskosten van het nieuw in te voeren inkomensafhankelijke eigen risico zijn daarmee fors hoger dan de besparing op de uitvoeringskosten door het afschaffen van de zorgtoeslag. Deze besparing bedraagt volgens het regeerakkoord en de doorrekening van het CPB 15 miljoen euro.
“Door het afschaffen van de zorgtoeslag wordt 15 mln. bespaard aan uitvoeringskosten.”
Regeerakkoord (p. 57)
Het behalen van deze besparing was een belangrijk punt bij de presentatie van het regeerakkoord als ook in de email aan verontruste VVD leden waarin zij worden gewezen op het feit dat het afschaffen van de zorgtoeslag “een einde maakt aan het rondpompen van geld”.
De extra uitvoeringskosten voor het eigen risico van 60 miljoen euro (bovenop de kosten die zorgverzekeraars nu al maken voor eigen risico) zijn noodzakelijk omdat de zorgverzekeraars, die het eigen risico uitvoeren, niet over inkomensgegevens kunnen beschikken en daarom op dit punt met de belastingdienst moeten samenwerken.
Inhoudsopgave
Eigen risico omhoog voor modaal naar 595 euro
Het eigen risico wordt inkomensafhankelijk in 2014. Eerst was er een vast bedrag dat gold voor iedereen, dat wordt nu vervangen met drie verschillende eigen risico’s afhankelijk van het inkomen. Het verplicht eigen risico voor volgend jaar is 350 euro. Dit geldt voor iedereen van boven de 18 jaar.
Hier is een schema met hoe het eigen risico in 2014 verdeeld is.
Laatste update op 6 november 2012 – 11:20 door Wim Vis.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.