Zorgverzekering onbetaalbaar? 8 tips voor je zorgverzekering
De maandelijkse premie voor de zorgverzekering is voor steeds meer mensen onbetaalbaar aan het worden. Het aantal mensen dat een betalingsregeling aanvraagt neemt fors toe. Het is voor enkele duizenden mensen gewoon niet meer mogelijk om de kosten voor de maandelijkse zorgpremie op te brengen.
Heb jij ook moeite met het betalen van je zorgverzekering? Wij geven je acht tips om te besparen op je zorgverzekering.
Inhoudsopgave
1. De basisverzekering
De basisverzekering is verplicht en is bij elke aanbieder exact hetzelfde. Toch verschillen de premies voor de basisverzekering behoorlijk. Heb je aan een basisverzekering genoeg, dan kan je kiezen voor goedkoopste en besparen. De dekking verschilt niet. Dit jaar is de goedkoopste zorgverzekering van Univé ZEKUR. Let wel op de voorwaarden van de zorgverzekeraar. Zo kan je bij Univé ZEKUR slechts bij één ziekenhuis terecht per provincie.
2. Internet zorgverzekering
Als je nog geen online zorgverzekering hebt, kan je geld besparen op je zorgverzekering door over te stappen naar een online zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars bieden naast de reguliere zorgverzekeringen ook een online zorgverzekering aan. Overstappen van een zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar is geen probleem. Let wel op, bij een internet zorgverzekering moet je veel zelf via het internet regelen.
3. Aanvullende zorgverzekering
De meeste kosten van de zorgpremie komen door de kosten voor een aanvullende zorgverzekering. Het is belangrijk dat je niet betaalt voor zorg die je niet gebruikt. Bedenk daarom altijd goed of de aanvullende verzekering echt nodig is. Wil je bijvoorbeeld een vergoeding voor fysiotherapie, dan betaal je daar elke maand premie voor. Als je maar zes keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat, kan je besparen op je zorgverzekering door de behandelingen uit eigen zak te betalen. Zorgverzekeraars werken vaak met pakketten. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat er vergoed wordt door de zorgverzekeraar voor de zorg je nodig hebt, maar ook wat de dekking is voor overige zorg. Want ook voor die vergoedingen betaal je dan elke maand premie.
4. Tandartsverzekering
De tandarts wordt niet vergoed voor mensen boven de 18 jaar. Hiervoor is een aanvullende tandartsverzekering nodig. Heb je een gezond gebit en ga je één of twee keer per jaar voor controle, dan kan het voordeliger zijn om hiervoor geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten en dit zelf te betalen. Het geld dat je bespaart met het opzeggen van je tandartsverzekering kan je op een spaarrekening zetten om eventuele onverwachte tandartskosten te dekken. In 2012 zijn de tarieven van de tandartsen vrij gegeven. Jouw tandarts vergelijken met anderen in de buurt, kan ook dit jaar nog geld besparen. Vanaf 2013 komen er weer vaste prijzen voor de tandarts.
5. Eigen risico
Iedereen moet een verplicht eigen risico betalen. dit jaar is dit een bedrag van 220 euro en in 2013 wordt dit 350 euro. Je kan de kosten voor je zorgverzekering omlaag brengen door het eigen risico hoger te maken. Door het verhogen van je eigen risico krijg je een korting van de zorgverzekeraar. Hoeveel die korting is, verschilt per zorgverzekeraar. Doe dit echter alleen als je gezond bent of als je genoeg geld hebt om een onvoorziene uitgave te dekken. Het is niet mogelijk om halverwege het jaar het eigen risico weer te verlagen.
6. Korting
Er zijn veel mogelijkheden om korting te krijgen op je zorgverzekering. Veel mensen kunnen via de werkgever in aanmerking komen voor een collectieve korting op de zorgverzekering. Maar ook via de zorgverzekeraars worden kortingen gegeven. Zo is er korting voor studenten, niet rokers, ZZP’ers, MKB’s, mensen met een KvK inschrijving of een BIG registratie. Wil je sowieso korting krijgen op je zorgverzekering, stap dan over naar een zorgverzekeraar via ZorgKiezer.nl.
7. Opzeggen
Je kan één keer per jaar de zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een ander. De huidige zorgverzekering opzeggen kan tot en met 31 december. Als je de zorgverzekering hebt opgezegd kan je nog tot 1 februari overstappen. Let wel op, zorgverzekeraars zijn niet verplicht jou te accepteren voor een aanvullende verzekering. Zij zijn alleen verplicht om jou te accepteren voor de basisverzekering. Je kan het beste de zorgverzekering pas opzeggen als je geaccepteerd bent door de nieuwe zorgverzekeraar. Het beste is dan ook om voor de jaarwisseling over te stappen. Je hoeft dan ook niet zelf de zorgverzekering op te zeggen, dit kan je dan door de nieuwe zorgverzekeraar laten doen.
8. Zorgverzekering vergelijken
Op ZorgKiezer.nl kan je precies aangeven wat jouw wensen en behoeften zijn op het gebied van zorg en elke zorgverzekering vergelijken. Door deze voorkeuren in te vullen in de vergelijker krijg je een persoonlijke top drie te zien van de zorgverzekeringen die het beste bij jouw situatie passen. Je kan eerst gratis een offerte aanvragen of direct overstappen naar de nieuwe zorgverzekering. Door over te stappen via ZorgKiezer.nl kom je in veel gevallen in aanmerking voor een korting op je maandelijkse premie. Vanaf half november is het weer mogelijk om de zorgverzekering te vergelijken.
Laatste update op 5 september 2012 – 10:27 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
vergelijk vandaag nog online je premie en kijk wat jij kan besparen!
Nutteloze informatie/advertorial.
Manon prachtmens, wat een geweldig comment, je bent vast geen bot…