Kostenstijging bij ziekenhuizen. Heeft dit impact op de zorgpremie?
Ziekenhuizen hebben te maken met hogere kosten. Dit komt door hogere inkoopkosten, kosten voor energie en loonstijgingen. Heeft dit invloed op de zorgpremie van 2024? Zorgkiezer.nl geeft uitleg.
Inhoudsopgave
Financiële uitdagingen voor ziekenhuizen
Door met name de stijging in de loonkosten, die zijn vastgelegd in de nieuwe CAO, hebben ziekenhuizen een financiële uitdaging. Zo hebben ziekenhuismedewerkers een stijging van 5% gekregen. Per 1 december komt hier nog eens 5% bovenop. Bravis-bestuurder Albert-Jan Mante zegt tegenover Skipr het volgende:
“We hopen dat de overheid en de zorgverzekeraars bijspringen. Andere ziekenhuizen hebben hier net als wij mee te maken”
Het afgelopen jaar waren er al twee ziekenhuizen die verlies hadden gerapporteerd (LUMC en St Anna ziekenhuis). Het is de vraag wat deze loonstijgingen betekenen voor de financiën van deze ziekenhuizen.
Kostenstijging van meer dan 12% in 2022 en 2023
In 2022 zijn ziekenhuizen al 1,05 miljard meer kwijt aan kosten, in 2023 zal dit naar verwachting nog eens 1,56 miljard extra zijn. In totaal komt dit dus neer op een kostenstijging van 2,6 miljard, wat neerkomt op een stijging van 12%.Doordat de energiecontracten bij veel ziekenhuizen in 2023 aflopen, kunnen de kosten zelfs nog hoger worden.
Wat gaat dit betekenen voor de zorgpremie in 2024?
Dit is afhankelijk van of de overheid en de zorgverzekeraars de ziekenhuizen hulp bieden. Wanneer dit het geval is, zal naar verwachting ook de zorgpremie in 2024 omhoog gaan. De kosten moeten uiteindelijk namelijk door iemand betaald worden. Op onze zorgverzekering 2024 pagina kan je het laatste nieuws lezen over alles rondom de wijzigingen in 2024.
Laatste update op 8 juni 2023 – 15:23 door Fabian Clemens.
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.