Wat is de aanpak van de overheid om obesitas tegen te gaan?
De overheid erkent dat overgewicht en obesitas belangrijke problematiek voor de volksgezondheid is. De Rijksoverheid heeft een aanpak ontwikkeld om hier iets tegen te doen. Denk aan gezonde voeding stimuleren, sport en beweging aantrekkelijk maken of betere zorg. Hier bespreken we de verschillende maatregelen die de overheid genomen heeft.
Inhoudsopgave
Maatregelen overheid overgewicht en obesitas
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil inzetten op:
Meer sporten en bewegen
- Het moet makkelijker gemaakt worden om op de fiets naar het werk of naar school te gaan.
- In de kinderopvang moet meer bewegen prioriteit krijgen. Zo moet de helft van de kinderopvanglocaties een geschoolde gezondheidsmedewerker hebben.
Gezonde voeding
- Het doel is om de hoeveelheid suikers te verlagen in chocola, zuivel, koek, snoep en frisdranken. Zo streeft de overheid na om ten opzichte van 2012 in 2025 zo’n 30% minder calorieën te verkopen in de categorie frisdranken.
- Drinkwater moet eenvoudiger beschikbaar gemaakt worden. Bijvoorbeeld door watertappunten in scholen en op publieke plekken.
- Consumenten moeten meer kopen wat bij de Schijf van Vijf hoort. Dit wil de overheid bereiken door meer te communiceren over wat er in de Schijf van Vijf zit en het zo eenvoudiger maken om gezond te kiezen.
Betere (eet)omgeving en zorg
- Leefstijlinterventie aan blijven bieden door volwassenen aan de slag te laten gaan met een coach. De overheid biedt gecombineerde leefstijlinterventie al sinds 2019 aan.
- De overheid wil gemeenten stimuleren om een JOGG gemeente te worden. JOGG gemeenten organiseren activiteiten in de wijk en stimuleren gezonde voeding.
- Passende ondersteuning bieden voor kinderen met overgewicht door een ketenaanpak en ook gericht op de jeugd als geheel.
Gezonde scholen en kinderopvang
Scholen kunnen een vignet behalen waarmee zij aantonen een gezonde school te zijn. Er is financiële ondersteuning om als school aan dit programma deel te nemen. Daarnaast is er aandacht voor schoolkantines. Zij stimuleren om gezonder te eten en gezonde voeding in het beleidsplan van scholen op te nemen. Ook is er aandacht voor de kinderopvang met de aanpak Gezonde Kinderopvang. Dit helpt om een gezonde levensstijl onderdeel te maken van de dagelijkse praktijk van een kinderopvang.
Informatie over gezonde voeding en sporten
Zowel professionals uit de gezondheidszorg als het onderwijs en ook volwassen kunnen terecht bij Kenniscentrum Sport of het Voedingscentrum voor informatie over gezonde voeding. Ga naar tips voor overgewicht of informatie over sport en bewegen.
In het Nationaal Preventieakkoord zijn alle maatregelen na te lezen.
Bron: Rijksoverheid
Ik ben sinds november 2021 actief bij ZorgKiezer en op deze manier enthousiast geraakt over alles dat te maken heeft met zorgverzekeringen. Ik schrijf artikelen over de laatste wet- en regelgeving, trends binnen de zorgmarkt en nieuws rondom zorgverzekeraars.