Waarom het concept zorgakkoord tot een tekort aan mensen leidt
In het concept van het Integraal Zorgakkoord wordt duidelijk dat dit tot een tekort aan mensen leidt in de zorg. Dit veronderstelt een woordvoerster van beroepsorganisatie Verzorgenden en Verpleegkundigen (NU’91).
Inhoudsopgave
Huidige situatie in de zorg
Op dit moment is er al een flink personeelstekort in de zorg. Dit komt onder andere door vergrijzing en corona. Onderzoekers van ABF Research verwachten dit jaar al een tekort van 49.000 werknemers. Er is met name een groot tekort aan verpleegkundigen en artsen die gespecialiseerd zijn in ouderenzorg. Dit zal door de vergrijzing zelfs alleen maar toenemen. Daarnaast zal het zorgakkoord volgens NU’91 het tekort aan personeel alleen maar doen laten stijgen.
Verschuiven van zorguitgaven
In het concept zorgakkoord staat dat de zorguitgaven gaan verschuiven. Zo wordt er in totaal 600 miljoen weggehaald bij wijkzorg en in totaal 80 miljoen bij de huisartsenzorg. Dit zijn forse bedragen die door veel mensen in de sector niet begrepen wordt. Naast NU’91 heeft namelijk ook een woordvoerder van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) gereageerd op het concept zorgakkoord en geeft aan ‘extreem verbaasd’ te zijn. De vraag naar zorg in de wijk neemt alleen maar toe door de vergrijzing en doordat mensen uit het ziekenhuis sneller ontslagen worden en dus ook eerder worden overgedragen aan de wijkverpleegkundigen. Hierdoor zal er juist geïnvesteerd moeten worden in plaats van bezuinigen op de wijkverpleegkundigen en de huisartsen.
Zorg aantrekkelijker maken voor werknemers
Ook zonder het verlagen van de zorguitgaven, is er een enorm personeelstekort. In 2020 kwam het kabinet al met een pakket aan maatregelen om de zorg aantrekkelijker te maken. Vanaf 2023 wordt hier elk jaar 130 miljoen voor uitgetrokken. Ook is er een plan om het verzuim tegen te gaan bij mensen die al in de zorg werken. Door de hoge werkdruk en het personeelstekort, is er veel ziekteverzuim en uitstroom uit de zorg. Het kabinet wil mogelijkheden bieden voor loopbaanontwikkeling, minder werkdruk en betere roosters voor mensen in de zorg. Ook is juiste een hoger loon voor zorgpersoneel een optie om de zorg weer aantrekkelijker te maken volgens NU’91.
De afgelopen jaren zijn de budgetten voor zorg niet opgemaakt en blijven dus liggen. Hierdoor vindt het kabinet dat deze budgetten kunnen worden gebruikt voor andere onderwerpen. Volgens het seniorencoalitie blijven deze budgetten juist liggen door het personeelstekort de afgelopen jaren en moet dit bedrag juist geïnvesteerd worden in de zorg en om deze tekorten tegen te gaan, zodat iedereen de juiste zorg kan krijgen.
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.