Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Hoe zit het met de vergoeding anticonceptie in andere europese landen?

anticonceptie

Er zijn verschillende soorten anticonceptie verkrijgbaar. Zo heb je de pil, het spiraaltje, pessarium en de vaginale ring. In dit artikel geven we uitleg over wat er in Nederland wordt vergoed en wat er in andere landen wordt vergoed.

Vergoeding in Nederland

In Nederland is het leeftijdsafhankelijk wat je vergoed krijgt vanuit je basisverzekering. Wanneer je als vrouw tussen de 18 en 21 jaar bent wordt anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betaal je echter wel vanuit je eigen risico en voor enkele anticonceptie moet je wel een eigen bijdrage betalen. Wanneer je ouder bent dan 21 jaar wordt anticonceptie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kan je een aanvullende verzekering kiezen waarbij je deels of helemaal een vergoeding krijgt. Dit is weer afhankelijk van je zorgverzekeraar.

Hoe kijken andere landen tegen anticonceptie aan?

In Europa is er een groot verschil tussen hoe landen aankijken tegen anticonceptie. Waar je in West-Europa vrij gemakkelijk anticonceptie kan krijgen, is dit in Oost-Europa vaak een stuk moeilijker. In Polen wordt de anticonceptiepil en de morningafterpil vaak niet voorgeschreven door artsen. Zo mag je als arts je religieuze bezwaren hebben en dit als reden geven om het niet voor te schrijven. Polen is het een land dat binnen de top-10 staat van zwangerschappen bij tieners in Europa.  

Vergoeding andere Europese landen

Slechts 13 van de 27 EU-lidstaten hebben anticonceptie in hun nationaal verzekeringsplan staan. In de overige landen moeten vrouwen het vaak uit eigen zak betalen.  Polen is een goed voorbeeld van een land waar anticonceptie niet vergoed wordt.

In andere landen is het beter geregeld. Wanneer je in Duitsland jonger dan 22 bent en anticonceptiemiddelen op recept koopt, krijg je dit volledig vergoed van de zorgverzekeraar. Wanneer je ouder bent dan 22 moet je dit wel zelf betalen. Schotland vergoed menstruatieproducten. In Engeland is veel anticonceptie gratis verkrijgbaar. In België is anticonceptie gratis tot 25 jaar. De morningafterpil wordt voor alle vrouwen helemaal vergoed. Ook in Frankrijk is anticonceptie voor vrouwen tot 25 jaar sinds kort gratis. Italië is een land in West-Europa dat helemaal geen vergoeding geeft voor iedere vorm van anticonceptie en loopt daardoor achter op andere landen. In Kroatië dekt de verplichte zorgverzekering 100% van enkele voorbehoedsmiddelen die door de huisarts zijn voorgeschreven. In Griekenland moet er 25% betaald worden door de verzekerden. In Slovenië wordt alles vergoed. In Finland kunnen mensen onder de 18 jaar gratis condooms krijgen.

Er zijn in Europa dus enorme verschillen tegen hoe landen aankijken tegen anticonceptie en de vergoeding hiervoor. Religie is vaak een belangrijk onderdeel waarom landen negatief staan tegenover anticonceptie. Een goed voorbeeld hiervan is Polen waar artsen ervoor kunnen kiezen om de morningafterpil niet uit te schrijven door religieuze bezwaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344