Inperking van vrije artsenkeuze
Het kabinet wil de vrije artsenkeuze voor patiënten inperken. Zo blijkt uit de conceptversie van het integraal zorgakkoord. Wat dit betekent en waarom het kabinet dit wil, wordt in dit artikel beschreven.
Inhoudsopgave
Zelf kosten betalen als patiënt
De conceptversie van het integraal zorgakkoord is uitgelekt en hierin staan afspraken die veel mensen in Nederland gaan raken. Het inperken van vrije artsenkeuze voor mensen die een natura- of budgetpolis hebben is zo’n afspraak. Zo kunnen mensen met een natura- of budgetpolis niet meer kiezen welke zorgverlener ze willen. Wanneer ze zelf een zorgverlener willen kiezen, moeten ze of alles zelf betalen of krijgen een lager vergoedingspercentage. Het kabinet heeft in 2014 al geprobeerd om de inperking van vrije artsenkeuze door te voeren, en gaat het nu weer proberen. Er is echter veel kritiek op de conceptversie van het integraal zorgakkoord. Het doel van het kabinet is namelijk dat door het inperken van de vrije artsenkeuze de zorgverleners beter met elkaar gaan samenwerken, maar dit heeft juist alleen maar negatieve gevolgen voor de patiënt en de zorgverlener. Zo wil het kabinet dat de zorgverzekeraars zich richten op passende zorg met het doel om niet te betalen voor ‘niet-aantoonbaar effectieve zorg’. Een manier van het kabinet om te bezuinigen op de kosten voor zorg.
Alleen naar zorgverlener die bij zorgverzekeraar onder contract staat
Mocht de conceptversie een definitief akkoord krijgen kan je alleen naar een zorgverlener die onder contract staat bij een zorgverzekeraar. Dit geldt alleen als je een natura- of budgetpolis hebt (op dit moment 76% van de nederlanders). Wanneer je zelf een behandelaar wil kiezen, moet je een andere (duurdere) polis kiezen of de kosten van de zorgverlener helemaal zelf betalen of dat het vergoedingspercentage wordt verlaagd. Het zou zelfs kunnen dat je van huisarts moet veranderen omdat die geen contract heeft bij je zorgverzekeraar. Op dit moment wordt bij een naturapolis vaak 75% van het bedrag vergoed voor een zorgverlener die niet onder contract staat. Bij een budgetpolis ligt dit lager, maar wordt nog steeds een groot deel vergoed. Wanneer het daadwerkelijk tot een definitief akkoord komt, wordt helemaal niks meer vergoed.
Er wordt verwacht dat door de hogere inflatie meer dan 76% van de mensen een natura- of budgetpolis gaan afsluiten, omdat de duurdere polis simpelweg niet meer te betalen is. Naar schatting is dit wel 90% van de verzekerden in Nederland.
Ook zorgverleners niet blij met zorgakkoord
Niet alleen voor de verzekerden is dit voorstel negatief, maar ook voor de zorgverleners. Doordat verzekerden geen vergoeding krijgen wanneer ze naar een zorgverlener gaan die niet onder contract staat, zal de verzekerden ook minder snel daarvoor kiezen. Zo kiezen ze eerder voor een zorgverlener die wel onder contract staat. Hierdoor hebben zorgverzekeraars ook een betere positie bij het onderhandelen met een zorgverlener die onder contract wil staan en kan de zorgverzekeraar goedkoper zorg inkopen. Een zorgverlener moet hierdoor kiezen tussen of minder patiënten of een slechte deal met een zorgverzekeraar.
Het is de vraag of het conceptplan een meerderheid krijgt in de eerste- en tweede kamer en of het daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Er bestaat zeker nog de mogelijkheid dat het zorgakkoord aangepast gaat worden. Zorgkiezer.nl houdt de ontwikkelingen voor je in de gaten.
Laatste update op 12 september 2022 – 16:50 door Menno de Haan.
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.
Heel interessant maar hoe betrouwbaar is uw informatie? er staat bijv. geen bronvermelding bij.
Waarom lukt het u wel dit op een rij te zetten en de journalistiek niet of niet altijd?
Succes met dit goede werk.
Mvrgr.
D. Van Dijk