Verlies coronabewijs, bijwerkingen booster en jongeren
De coronapandemie houdt het land nog steeds in zijn greep. Het aantal positieve tests breken wekelijks records en de verwerking hiervan loopt inmiddels met bijna 200.000 tests achter. De boostercampagne lijkt niet echt van de grond te komen en in februari zullen de eerste coronabewijzen verlopen.
Inhoudsopgave
Achterstand verwerking coronatesten
Het aantal positieve coronatesten stijgt zo hard dat de overheid de registratie hiervan niet meer kan bijhouden. De achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt al dagen op. Niet alleen het verwerken van de positieve tests zorgt voor een achterstand. Ook technische storingen gooien roet in het eten. Hierdoor kan het totale aantal niet verwerkte positieve coronatesten nog hoger zijn. Er wordt door het RIVM gewerkt aan een oplossing.
Boostercampagne en bijwerkingen
Het is al geruime tijd mogelijk om een derde prik, ook wel de boostervaccinatie te halen. De opkomst hiervoor lijkt tegen te vallen. Daarbij zijn er opvallend veel meldingen binnengekomen bij bijwerkingencentrum Lareb over opgezette lymfeklieren na het krijgen van de booster. De bijwerkingen ontstonden sneller en houden gemiddeld langer aan. Andere bijwerkingen zijn gemiddeld even vaak gemeld als bij de eerste of tweede vaccinatie. Denk aan pijn op de prikplek, spierpijn of koorts.
Vervallen coronabewijs jongeren
Door een boosterprik te nemen ben je op dit moment verzekerd van een coronabewijs. Hoe lang deze geldig blijft moet nog worden vastgesteld. Een volledig vaccinatiebewijs (twee vaccinaties) is 270 dagen geldig, ook wel 9 maanden. Voor kinderen tot 18 jaar is een volledige vaccinatie geldig voor onbepaalde tijd en hoeven kinderen dus geen booster te nemen. Voor een herstelbewijs na corona is de geldigheid van het coronabewijs korter. Deze is 180 dagen geldig na een positieve test, ook wel 6 maanden. Voor de groep mensen die als eerste zijn gevaccineerd zal hun coronabewijs binnenkort verlopen, tenzij er een boosterprik wordt genomen. Voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar zorgt dit voor een probleem. Het groene vinkje van het coronatoegangsbewijs lijkt na 9 maanden gewoon te vervallen. Jongeren hoeven echter volgens de Gezondheidsraad geen booster, want dat zou geen extra bescherming opleveren. Dat zou betekenen dat jongeren het coronatoegangsbewijs verliezen, maar hier zelf niks aan kunnen doen.
Dat jongeren geen booster hebben zorgt ook voor internationale problemen. In de Europese Unie is het nu al verplicht om een booster te hebben om een geldig coronabewijs te krijgen.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid moet zich buigen over deze situatie. Hij moet besluiten of het advies van de Gezondheidsraad om jongeren geen booster te geven, wordt opgevolgd. Als dat gebeurt, dan vindt de organisatie voor ouders van kinderen in schoolgaande leeftijd (Ouders & Onderwijs) dat er een oplossing moet komen voor deze groep jongeren die dan mogelijk hun coronabewijs verliezen. Het is niet bekend wanneer minister Kuipers met een reactie komt.
Laatste update op 8 februari 2022 – 16:03 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.