Zorgverzekering 2022: wat weten we al?
We zitten alweer op de helft van het jaar. Het overstappen van zorgverzekering laat nog even op zich wachten, maar wat weten we nu al over de zorgverzekering 2022?
Inhoudsopgave
Eigen risico omhoog?
Het eigen risico was vastgezet op 385 euro. Daar komt in 2022 een einde aan. Het eigen risico beweegt mee met de zorgkosten. De zorgkosten zijn gestegen, wat zou betekenen dat het eigen risico ver boven de 400 euro uitkomt in 2022. Dit staat gelukkig nog niet vast. De SP heeft hierover aan de bel getrokken en stelt voor om het eigen risico nog een jaar vast te zetten op het bedrag van 385 euro. De VVD en de CDA reageren hier positief op. Het voorstel om het eigen risico opnieuw een jaar te bevriezen moet wel op tijd worden aangenomen. Anders hebben zorgverzekeraars niet genoeg tijd om de premie voor de zorgverzekering 2022 te berekenen.
Het verhogen van het eigen risico zou enerzijds kunnen betekenen dat de zorgpremie voor de zorgverzekering minder hard omhoog gaat. De zorgverzekeraar ontvangt dan immers via het eigen risico meer inkomen. Anderzijds zou het gelijk houden van het eigen risico ervoor kunnen zorgen dat de zorgpremie verder stijgt. Zorgverzekeraars kunnen echter ook financiële reserves gebruiken om de zorgpremie laag te houden. Wat de echte prijzen worden voor de zorgverzekering weten we pas half november.
Herstelzorg na COVID-19 verlengd
In verband met de corona pandemie is de basisverzekering tijdelijk aangepast. Mensen die na een corona besmetting ernstige klachten of beperkingen hebben overgehouden, kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit de basisverzekering. In juli 2020 is de herstelzorg na corona tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering. Deze regeling liep tot 1 augustus van dit jaar, maar wordt nu verlengd tot 1 augustus 2022. Er zijn een aantal punten van deze regeling gewijzigd en dit gaat in op 1 juli aanstaande.
De herstelzorg werd in eerste instantie voor één jaar toegevoegd aan de basisverzekering. Toen was nog niet duidelijk of er een tweede of een derde golf zou komen. Mensen die in de tweede of derde golf corona hebben gehad en nu ernstige klachten hebben, moeten ook gebruik kunnen maken van de herstelzorg. Aldus Minister voor Medische Zorg en Sport (MZS) Tamara van Ark. De regeling is daarom met een jaar verlengd. Tijdens deze tijdelijke toelating tot de basisverzekering wordt gelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandelingen. Meer informatie over de paramedische herstelzorg na COVID-19 is terug te vinden op de website van Zorginstituut Nederland.
Zorgverzekeraars zetten in op preventie
Zorgverzekeraars lijken steeds meer aandacht te besteden aan preventie van zorg. Preventie houdt in dat er wordt voorkomen dat zorg nodig is. Denk aan een gezonde levensstijl of beloningen voor bewegen. Zorgverzekeraars Nederland wil dat het kabinet hierop gaat inzetten en daar geld voor vrijmaakt. Door in te zetten op preventie, voorkom je hoge zorgkosten op een later moment.
Op dit moment mogen zorgverzekeraars slechts twee behandelingen van preventieve zorg vergoeden vanuit de basisverzekering. Dat zijn de behandeling om te stoppen met roken en de gecombineerde leefstijlinterventie (minder eten en meer bewegen). Verzekeraars hebben weinig ruimte om met andere preventie programma’s te experimenteren. Een preventieve behandeling moet daarnaast ook landelijk in te zetten zijn en niet alleen regionaal beschikbaar zijn. Door meer preventieve behandelingen toe te voegen aan de zorgverzekering 2022, zou de premie kunnen stijgen. Op lange termijn zou dit er idealiter voor zorgen dat de kosten juist dalen, omdat er minder dure zorg nodig is.
Wat bieden zorgverzekeraars nu aan
Andere manieren waarop zorgverzekeraars nu inzetten op preventie is door het bieden van beloningen voor bewegen, korting op sportkleding of de sportschool, een voedingsconsult of een gratis elektrische tandenborstel. Zo heeft a.s.r. het a.s.r. Vitality programma. VGZ heeft een eigen mindfulness app ontwikkeld. Menzis heeft het SamenGezond programma. CZ en VGZ bieden kortingen en ONVZ biedt een elektrische tandenborstel aan.
Na Prinsjesdag wordt duidelijk wat de wijzigingen zullen zijn. Vanaf november zijn de nieuwe premies voor de zorgverzekering 2022 bekend. Overstappen van zorgverzekering is vanaf dat moment weer mogelijk.
Laatste update op 27 oktober 2021 – 10:41 door Daan.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.