De koperspiraal: anticonceptie zonder hormonen
De koperspiraal is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Sommige vrouwen ervaren bijwerkingen van hormonen en kiezen daarom liever voor hormoonvrije anticonceptie. Wanneer je liever geen condooms gebruikt kun je de koperspiraal overwegen. Hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de ervaringen van gebruikers?
De koperspiraal is, net als de hormoonspiraal, een klein ankertje van drie tot vier centimeter lang die de arts in je baarmoeder plaatst. Het verschil is dat de koperspiraal geen hormonen bevat, maar zoals de naam al zegt, koper. Om de spiraal zit een dun koperdraadje. De koperspiraal beschermt je erg goed tegen zwangerschap. Minder dan 5 van de 1000 vrouwen raken toch zwanger. Dit is een erg kleine kans. Sommige vrouwen laten de koperspiraal ook plaatsen nadat zij onbeschermde seks gehad hebben. Deze spiraal kan namelijk zwangerschap voorkomen als je hem binnen 5 dagen na de onbeschermde seks laat plaatsen.
De vergoeding voor anticonceptie vanuit je basisverzekering is afhankelijk van je leeftijd. Anticonceptie wordt tot je 21e vanuit de basisverzekering vergoed. Ben je boven de 21? Dan kun je je aanvullend verzekeren. Let wel op dat het per pakket verschilt welke soort anticonceptie dit vergoed.
Inhoudsopgave
Werking koperspiraal
Nadat de koperspiraal geplaatst is, ben je gelijk beschermd tegen zwangerschap. De koperspiraal is werkzaam voor vijf tot tien jaar. Vergeleken met de hormoonspiraal kun je de koperspiraal dus vijf jaar langer laten zitten. Maar hoe werkt de koperspiraal eigenlijk? De koperspiraal werkt doordat het heel langzaam koper afgeeft. Hierdoor verandert je baarmoederslijmvlies en kan een bevrucht eitje zich niet vastmaken aan je baarmoeder. Ook maakt het koper de zaadcellen die in je baarmoeder komen onvruchtbaar.
De voor- en nadelen
Een voordeel van de koperspiraal is dat het geen hormonen bevat. Veel vrouwen hebben namelijk last van bijwerkingen door hormonen in anticonceptie. Tijdens het gebruik van de koperspiraal behoudt je je menstruatie. Je wordt net zo vaak ongesteld als je gewend bent. Dit kunnen sommige vrouwen als nadeel ervaren, maar een ander kan het weer als voordeel zien dat de menstruatiecyclus behouden wordt.
Je kunt je menstruatie niet uitstellen met de koperspiraal, dit zien sommige gebruikers ervan als nadeel. Daarnaast heeft de koperspiraal invloed op je ongesteldheid. Veel vrouwen hebben meer bloedverlies, zijn één of twee dagen langer ongesteld en hebben meer last van pijn. Dit komt vooral de eerste twee tot drie maanden voor. Sommige gebruikers blijven hier last van hebben. Het kan ook zo zijn dat je helemaal nergens last van hebt.
Een risico die de koperspiraal meebrengt is dat er een kleine kans is dat de spiraal loskomt uit de baarmoeder. Wanneer dit gebeurt kun je toch zwanger raken. Dit komt vooral voor wanneer de spiraal vlak na een abortus of bevalling geplaatst is. Een ander risico is dat de spiraal tijdens het plaatsen door je baarmoeder heen gaat en in je buik komt. De kans hierop is erg klein en gebeurt bij 1 op de 1000 vrouwen per jaar.
Ervaringen van gebruikers van de koperspiraal
We vroegen een aantal gebruikers van de koperspiraal naar hun ervaring hiermee.
“Ik heb liever extra pijn dan dat ik alleen maar chagrijnig ben door de hormonen”
Lotte is 23 jaar en gebruikt sinds vijf jaar de koperspiraal. “Ik ben erg blij met de koperspiraal. Voorheen gebruikte ik de pil en daar kreeg ik bijwerkingen van, zoals vaak chagrijnig en moe zijn. Met de koperspiraal heb ik geen last van deze bijwerkingen”. Lotte heeft voor de koperspiraal gekozen omdat zij geen hormonen meer in haar lichaam wilde. Ze overwoog nog om de hormoonspiraal te nemen, maar zag in de bijsluiter dat de kansen op bijwerkingen even groot waren als bij de pil die zij gebruikte. Hierom koos zij toch voor de koperspiraal en ze is erg blij met deze beslissing. Ze vind het ook een voordeel dat de koperspiraal tien jaar kan blijven zitten. “Mijn menstruatiepijn en bloedverlies zijn wel heftiger geworden dan voorheen, maar dat vind ik niet erg. Ik heb liever deze extra pijn dan dat ik alleen maar chagrijnig ben door de hormonen”. Vooral de eerste maanden na het plaatsen van de spiraal had ze vlak voordat ze ongesteld werd veel pijn aan haar rug en onderbuik. Gelukkig werd dit voor haar na verloop van tijd wel minder.
“Het plaatsen deed inderdaad pijn, maar niet zo erg als ik had verwacht”
“Ik was erg bang en zenuwachtig om de spiraal te laten plaatsen, ik hoorde namelijk allemaal enge verhalen van mensen”. Voordat Lotte haar spiraal geplaatst werd had ze op aanraden van de dokter pijnstillers genomen. “Het plaatsen deed inderdaad pijn, maar niet zo erg als ik had verwacht. Ik voelde een kramp die vergelijkbaar is met menstruatiekramp, maar dan wat heftiger”. Lotte vertelt dat de pijn van erg korte duur was. De eerste dagen na de plaatsing had ze soms nog pijn in haar onderbuik. Hier had ze vooral last van als ze een strakke broek aanhad of hard moest lachen.
“Ik vind het fijn dat er in de koperspiraal geen hormonen zitten en dat het goed beschermt tegen zwangerschap”
Melanie (25) gebruikt ook de koperspiraal en heeft deze sinds twee jaar. Voorheen gebruikte ze de hormoonspiraal. “Ik vond het fijn dat ik nauwelijks ongesteld werd van de hormoonspiraal, maar ik had last van bijwerkingen. Ik wilde geen hormonen meer zodat de bijwerkingen weggingen”. Melanie kreeg door de hormoonspiraal last van moodswings en melasma. “Ik vind het fijn dat er in de koperspiraal geen hormonen zitten en dat het goed beschermt tegen zwangerschap. Ik vind het wel een nadeel dat je heftiger ongesteld wordt en je je menstruatie niet kunt uitstellen”. Het plaatsen van de hormoonspiraal vond Melanie niet heel pijnlijk, ze werd namelijk verdoofd.
Wil jij ook de koperspiraal gaan gebruiken? Je kunt een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je ook advies geven over welke vorm van anticonceptie het beste bij jouw situatie past.
Meer lezen over anticonceptie?
Elke vrijdag posten we een blog over een anticonceptiemiddel.
- De hormoonspiraal: “minder hormonen en nauwelijks bloedverlies”
- De minipil: de anticonceptiepil met één hormoon
- Is de koperspiraal betrouwbaar als anticonceptiemiddel?
- De combinatiepil: hoe werkt deze anticonceptiepil?
- Anticonceptie: welke middelen heb je allemaal?
Zorgverzekering 2021
Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.
Laatste update op 28 oktober 2024 – 14:51 door Fabian Clemens.