Beugel nodig? Dit vergoedt jouw verzekering!
Bijna de helft van de Nederlandse jongeren krijgt vroeg of laat een beugel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisen (NvvO) gaat het om 45%, oftewel 200.000 jongeren onder de 18 jaar. Ook volwassenen nemen steeds vaker een beugel. Tegelijkertijd is de vergoeding voor orthodontie de afgelopen jaren steeds verder ingeperkt. Heb jij een beugel nodig? Dit is wat je moet weten!
Het plaatsen van een beugel is een prijzige en tijdrovende onderneming, maar voor veel mensen wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. De voordelen van een beugel zijn onder meer:
- Een betere ontwikkeling van de kaak en het gebit doordat scheefstaande tanden worden gecorrigeerd. Scheefstaande tanden kunnen de groei van nieuwe tanden en kiezen belemmeren, een beugel voorkomt dit
- Een rechtstaand gebit is makkelijker schoon te houden waardoor het gezond blijft
- Tot slot kunnen scheefstaande tanden een bron van onzekerheid zijn, een beugel kan hierbij helpen
Inhoudsopgave
Kosten van een beugel
Een beugel is een kostbare investering. Een beugel voor kinderen kost al snel 2.500 tot 3.500 euro. Bij volwassen kan dit zelfs oplopen naar 3.000 tot 4.000 euro. Dit heeft er ook deels mee te maken dat volwassenen vaak voor een duurdere uitvoering kiezen zoals een beugel met keramische slotjes of een onzichtbare beugel.
De basisverzekering biedt slechts bij hoge uitzondering vergoeding voor een beugel. Het gaat dan om een groei- of ontwikkelingsstoornis die zo ernstig is dat de mond zonder behandeling niet goed gebruikt kan worden. Voordat je in aanmerking komt voor deze vergoeding, moet je eerst toestemming vragen aan de verzekeraar. Als de verzekeraar instemt met de vergoeding, dan valt de zorg volledig onder de basisverzekering. Volwassenen betalen hier wel eigen risico over. Voor kinderen tot achttien jaar geldt dit uiteraard niet.
Beugel voor kinderen tot 18
De meeste jongeren die een beugel nodig hebben, krijgen deze wanneer ze elf of twaalf jaar oud zijn. Orthodontisten geven aan dat de behandeling steeds ingrijpender is naarmate je ouder wordt. Daarom raden zij over het algemeen aan om de behandeling op jonge leeftijd uit te laten voeren. Ook financieel gezien is dit over het algemeen de meest voordelige optie. Voor jongeren tot 18 jaar is over het algemeen een relatief ruime vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Kinderen zijn meeverzekerd met hun ouders of verzorgers. Daarom is het bij de meeste verzekeraars de bedoeling dat de betreffende volwassene het pakket met de gewenste dekking afsluit. De kinderen kunnen dan meeliften en gebruik maken van de orthodontievergoeding. Dit geldt niet voor iedere verzekeraar. Zo moet er bijvoorbeeld bij Menzis wel een aparte verzekering worden afgesloten voor ieder kind dat gebruik wil maken van orthodontie.
Bij een aantal verzekeraars valt de vergoeding voor orthodontie onder de tandartsverzekering. Bij andere verzekeraars valt het onder een aanvullend pakket. Let bij het afsluiten dus goed op of je het juiste pakket hebt geselecteerd.
De wijze van vergoeden en de specifieke voorwaarden wisselen sterk per verzekeraar en per verzekering.
Vergoeding orthodontie tot 18 jaar
Beugel voor volwassenen
De vergoeding voor orthodontie bij volwassenen valt over het algemeen een stuk lager uit dan bij minderjarigen. Hierdoor is het onmogelijk om de hele beugel vergoed te krijgen.
Het is verstandig om een rekensom voor jezelf te maken voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Is de vergoeding die je ontvangt, hoger dan de premie die je betaalt? Helaas is dit vaak niet het geval. In dat geval is het verstandiger om de rekening zelf te betalen.
Ook voor volwassenen wisselen de vergoedingen en exacte voorwaarden sterk per verzekeraar.
Vergoeding orthodontie voor volwassenen
Wachttijd en medische acceptatie
Verzekeraars passen in veel gevallen een wachttijd toe. Dit betekent dat je pas na een jaar in aanmerking komt voor de vergoeding. Deze pakketten zijn dus niet geschikt voor mensen die in 2021 een beugel willen nemen. De vergoeding geldt niet voor behandelingen en consulten die tijdens de wachttijd plaatsvinden.
Daarnaast ben je hierdoor verplicht om minstens twee jaar premie te betalen voor een duur pakket. Het is verstandig om dit mee te nemen in je berekeningen en overwegingen.
Daarnaast is er nog de medische acceptatie. Dit geldt vaak voor pakketten met een hoge aanvullende dekking. De verzekeraar stelt je een aantal vragen over de behandelingen die je hebt gehad en verwacht nodig te hebben. Op basis hiervan beslist de verzekeraar of ze je accepteren voor de verzekering.
Wil je als volwassene een verzekering met orthodontievergoeding zonder wachttijd en medische acceptatie? Dan is de maximale vergoeding in 2021 500 euro. Voor kinderen tot 18 jaar is het wél mogelijk om een hogere vergoeding te selecteren.
Vergelijk, kies, bespaar!
Zie jij door de beugels het bos niet meer? Geen probleem! Op ZorgKiezer.nl vind je eenvoudig en snel de verzekering die bij jou en/of jouw familie past. Je kunt ons ook altijd bellen. Ons team van ZorgToppers helpt je graag!
Laatste update op 14 december 2020 – 18:14 door Emma-Jane Tolenaar.