Hervatten zorg is noodzakelijk, patiënten blijven thuis
Tijdens het hoogtepunt van de crisis kwam veel belangrijke, reguliere zorg stil te liggen en bleven patiënten massaal thuis. Ondertussen zijn de ziekenhuizen klaar om de zorg te hervatten, maar de patiënten blijven nog steeds in grote getale thuis. Dit heeft met name voor hartpatiënten desastreuze gevolgen, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).
De NVVC vreest dat zo’n 150.000 tot 200.000 hartpatiënten niet de juiste zorg krijgen wegens het coronavirus. Dit vertaalt zich naar ongeveer 65.000 tot 100.000 verloren levensjaren, zo meldt de NVVC. De conclusies komen uit het rapport ‘Uit de wurggreep van corona‘ dat vorige week vrijdag verscheen. Het rapport focust zich op de situatie tot nu toe en houdt geen rekening met een mogelijke ‘tweede golf’. Als deze tweede golf er wél zou komen, dan vallen de cijfers nog een stuk dramatischer uit. Ed de Kluiver van de NVVC stelt dat de schade bij hartpatiënten qua verloren levensjaren vergelijkbaar is met de verloren jaren van Covid-slachtoffers. Dit komt doordat een groot deel van de reguliere zorg de afgelopen maanden is stil gevallen.
Inhoudsopgave
Thuisblijven of zorg hervatten
Dit scenario is deels veroorzaakt door de voorzorgsmaatregelen vanuit de zorgsector, maar is deels ook ontstaan doordat patiënten simpelweg geen zorg zochten. Trouw concludeerde eerder deze week al dat patiënten minder snel naar een arts gaan uit angst voor het coronavirus. Uit gesprek met de Federatie Medisch Specialisten blijkt dat veel mensen de afgelopen maanden bang waren dat zij in het ziekenhuis het coronavirus op zouden lopen, óf dat zij de zorg onnodig belastten. Hierdoor nemen ze – ook bij ernstige klachten – geen contact op met de huisarts of het alarmnummer.
De Kluiver: Wat wij heel vaak zagen, is dat mensen thuis kortademig werden en pijn op de borst kregen. Ze dachten: dit zal wel corona zijn, ik moet thuisblijven. Artsen zagen ze pas in het ziekenhuis met een volledig ontwikkeld hartinfarct.” Uit cijfers blijkt dat het aantal mensen dat met acute klachten in het ziekenhuis kwam ongeveer gehalveerd was vergeleken met een jaar eerder. De cardiologische verwijzingen vanuit huisartsen waren met meer dan driekwart afgenomen.
De zorg is veilig
Het is dan ook van groot belang om de zorg zo snel mogelijk te hervatten. Volgens de federatie is het belangrijk dat de patiënten zich melden zodat een arts kan inschatten hoe ernstig hun situatie is en hen de juiste plek in de rij kan geven. Daarom komt de Federatie Medisch Specialisten deze week met een voorlichtingsvideo. De boodschap is duidelijk: “De zorg is veilig, bel gerust uw arts.”
Deze boodschap lijkt in tegenstrijd te zijn met het de boodschap die (huis)artsen eerder lieten horen: “Als u het kunt uitstellen, stel het dan uit”. Volgens Jako Burgers – woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap – was die boodschap noodzakelijk. Burgers: “De huisartsen konden niet anders. We moesten de handen vrijhouden voor zorg aan coronapatiënten en urgente zorg, maar patiënten konden altijd bellen. De noodzakelijke zorg is altijd doorgegaan.”
Vertrouwen herstellen
In het rapport ‘Uit de wurggreep van corona‘ wordt geconcludeerd dat het hervatten van de zorg momenteel met name een vertrouwenskwestie is geworden. Het rapport stelt: “Alle inspanningen om capaciteit te creëren zijn tevergeefs als er geen patiënten zijn. En dat is een serieus probleem: patiënten durven niet te komen of willen de zorg niet verder belasten. Patiënten moeten weer het vertrouwen krijgen dat het veilig is om naar de huisarts of het ziekenhuis te komen én ze moeten zich realiseren dat ze hun eigen klachten serieus moeten nemen. Juist voor nieuwe patiënten kan medicatie of een ingreep levensverlengend zijn of een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven.”
Bronnen: NRC, Trouw en Uit de wurggreep van corona
Laatste update op 16 december 2020 – 12:11 door Emma-Jane Tolenaar.
Er moet zeker een verandering komen. Door de crisis is het leven gewoon veranderd. Veel mensen zijn nog bang om de straat op te gaan. Ik behoor ook tot een van ze. Wat moet er worden gedaan, zodat ik en veel andere burgers zich weer veilig voelen binnen de sector?