Twee keer eigen risico betalen door corona
Het coronavirus zorgt voor veel ongemakken, ook op financieel vlak. De werkeloosheid neemt toe, de economie heeft het zwaar te verduren, maar ook in de zorgkosten zijn de gevolgen te merken. Veel behandelingen zijn uitgesteld in verband met de zorg voor coronapatiënten. Uitgestelde zorg kan ervoor zorgen dat je straks twee keer eigen risico moet betalen.
Inhoudsopgave
Behandeling uitgesteld
Als je nu in een behandeltraject zit waarbij de zorg niet noodzakelijk is, kan het zijn dat de behandeling wordt uitgesteld. Normaliter is er binnen een behandeltraject ruim voldoende tijd om de benodigde behandeling plaats te laten vinden. Een behandeltraject duurt maximaal 120 dagen. Ben jij in 2019 begonnen met het behandeltraject en liep dit traject door in 2020, dan valt de volledige behandeling onder het eigen risico van 2019.
Bij het vergoeden van een behandeling, kijkt de verzekeraar namelijk naar de datum waarop jij in het ziekenhuis bent geregistreerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld voorafgaand aan het eerste consult. Als de behandeling doorloopt in 2020, dan maakt dat normaliter niet uit. De zorg valt over het algemeen binnen de termijn van 120 dagen. Hierdoor wordt er geen aanspraak gemaakt op het eigen risico van 2020. Door corona zijn behandelingen echter massaal uitgesteld. Hierdoor verstrijkt de termijn van 120 dagen. Als de behandeling in 2021 wordt hervat, dan wordt er een nieuw behandeltraject geopend. Dit betekent een nieuwe eerste registratie en daardoor betaal je opnieuw eigen risico.
Twee keer eigen risico betalen
Op dit moment is er in verband met het coronavirus geen mogelijkheid om alle behandelingen door te laten gaan. Hierdoor zijn er patiënten die straks twee keer eigen risico moeten gaan betalen voor – in principe – hetzelfde behandeltraject. Veel minder acute behandelingen zijn tijdelijk uitgesteld. Dit leidt tot oplopende wachttijden voor behandelingen. Door het uitstellen van behandelingen en eventuele langere wachttijden, zullen meerdere verzekerden buiten hun bestaande behandeltraject vallen. Door de manier waarop ziekenhuizen de zorgkosten registeren, kan de zorgverzekering opnieuw het eigen risico in rekening brengen. Zorgverzekeraars gaan in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit over een eventuele tegemoetkoming. Het eigen risico is echter onderdeel van de verantwoordelijkheden van de overheid. De politiek zal hier een eindbeslissing over moeten nemen.
Hoeveel mensen precies twee keer het eigen risico zullen moeten betalen is op dit moment nog niet bekend. Het verplichte eigen risico was dit jaar 385 euro. In 2021 is dit bedrag opnieuw 385 euro.
Laatste update op 17 december 2020 – 14:39 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
Ik heb een ongeluk gehad en daar een gebroken knie aan overgehouden ik ben daaraan geopereerd in november 2020 de eerste afspraak daarna met de chirurg is pas in de eerste week van januari 2021 de pechvogel hulp ingeschakeld en kreeg als antwoordt dat het wel kan gebeuren dat de fysio en of andere behandelingen eerst van het eigen risico afgaat terwijl ik in 2020 al daaroverheen was. Hoe kan dit dan
Hier hebt u wel een punt. Zij gaan ervan uit dat 2021 een nieuw jaar is, dus dat het eigen risico eerst moet worden aangesproken. Ze hebben het erg ingewikkeld gemaakt. Ik zou bovenvermelde tekst en uw vraag voorleggen aan de ziekenkostenverzekering. U kunt ook eerst de polisvoorwaarden van de “Pechvogelhulp” doornemen, die zijn altijd leidend.
Sterkte met alles.
Een regelrechte schande. De zorg moet met onmiddellijke ingang ontdaan worden van alle bemoeienis door verzekeringsmaatschappijen. In deze tijden mensen dubbel op kosten jagen, foei.
Een regelrechte schande. De zorg moet met onmiddellijke ingang ontdaan worden van alle bemoeienis door verzekeringsmaatschappijen. In deze tijden mensen dubbel op kosten jagen, foei.