Wachtlijsten verpleegzorg niet opgelost door geld
Zorgorganisaties maken zich grote zorgen over de wachtlijsten voor verpleeghuizen. Het aantal wachtenden blijf toenemen, maar een succesvolle oplossing laat op zich wachten, zo bericht de NOS. Het toezeggen van meer geld is niet voldoende om de wachtlijsten in de verpleeghuiszorg op te lossen. Dit stellen branchevereniging Actiz en GroenLinks- Twee Kamerlid Corinne Ellemeet. “De bureaucratie moet worden aangepakt”, zo stelt Ellemeet.
De oproep gaat vooraf aan een debat dat vanochtend plaatsvindt in de Tweede Kamer. In dit debat worden de toenemende wachtlijsten voor verpleeghuizen besproken. De afgelopen jaren is er meermalen geld gestoken in dit vraagstuk, maar met tegenvallend resultaat. Het aantal wachtenden blijft groeien. Ondertussen wachten 17.000 mensen op een plaats in een verpleeghuis.
Inhoudsopgave
Actief wachtend
Het ministerie van Volksgezondheid nuanceert dit aantal: niet alle wachtenden zouden ‘actief wachtend’ zijn. Een groot deel van de betreffende personen zou momenteel al wel in een verpleeghuis wonen, maar liever naar een andere locatie verhuizen. Toch zijn er momenteel in ieder geval 1300 mensen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
“We maken ons grote zorgen over de wachtlijsten” zo stelt Actiz-bestuurder Ismay Kremers. Volgens Kremers zijn er twee opties: minister De Jonge moet de instroom van nieuwe wachtenden op korte termijn actief beperken óf er moet een grotere beddencapaciteit komen. “De minister kondigt nu opnieuw een onderzoek aan naar de oorzaak van de groei en betere regionale registratie van verpleeghuisplekken. Dat is onvoldoende.”
Oorzaken en oplossingen
Ellemeet voegt daar aan toe: “We wisten een jaar geleden al dat er dringend iets moest gebeuren. Nu komen we er achter dat er helemaal niks is gedaan.” Het probleem met de wachtlijsten kent meerdere oorzaken. Het groeiend aantal ouderen en het personeelstekort in de Nederlandse zorg vormen beiden grote factoren. Dat los je niet op met extra geld. Ellemeet: “Er moeten ook afspraken worden gemaakt over andere vormen van zorg en de bureaucratie moet worden aangepakt.”
Financiële stimulans
In 2020 is er een bedrag van 130 miljoen beschikbaar gesteld om het wachtlijstprobleem aan te pakken. Minister de Jonge van Volksgezondheid verwacht dat zorgkantoren die de zorg inkopen bij verpleeghuizen, hierdoor meer zorg zullen afnemen. Daarnaast wordt er volgens de De Jonge beter samengewerkt in de regio’s om de doorstroomt bevorderen. Ook zouden er meer mensen in de sector aan het werk gaan, terwijl de uitstroom juist afneemt.
Laatste update op 15 januari 2020 – 11:35 door Emma-Jane Tolenaar.