Thee: wondermiddel tegen hart- en vaatziekten?
In Nederland drinken we per dag ongeveer 3,5 miljoen liter thee. Dat is per persoon al snel drie koppen per dag, of honderd liter per jaar. Niet zo verrassend, want het is wereldwijd (na water) de meest geconsumeerde drank. Thee heeft haar wortels in China liggen. Hier drinkt men groene thee al eeuwenlang vanwege de gezondheidsvoordelen. Recent onderzoek bevestigt dit: het drinken van thee kan een positief effect hebben op de gezondheid van je hart en bloedvaten.
Chinese wetenschappers onderzochten de resultaten van een onderzoek dat jarenlang is uitgevoerd in vijftien Chinese provincies. Het onderzoek besloeg een schat aan informatie over de gezondheidssituatie, de leefstijl en de hoeveelheid gedronken thee van 100.902 volwassenen. Het onderzoek keek naar twee doelgroepen: de ene groep dronk meer dan drie koppen thee per week, de andere groep dronk minder dan drie koppen per week.
Inhoudsopgave
Minder hart- en vaatklachten
Iedere zeven jaar voerden de onderzoekers een meting uit. Onder de deelnemers van het onderzoeken vonden 3,683 hartaanvallen, beroertes of andere cardiovasculaire gezondheidsincidenten plaats. Bij 1477 mensen resulteerde dit in overlijden. Daarnaast overleden 5.479 mensen vroegtijdig aan ongerelateerde zaken (ongelukken etc.). Uit de resultaten bleek dat de mannen en vrouwen die regelmatig thee dronken, gezonder waren. Het risico op een hartaanval, beroerte of een ander cardiovasculair probleem was 20% lager dan bij de deelnemers die hun kopje thee graag oversloegen. Ook leidde dit type klachten bij hen veel minder vaak tot overleden: het risico was maar liefst 22% lager. Het aantal sterfgevallen dat niet gerelateerd zonder cardiovasculaire oorzaak, lag onder de theedrinkers ook 15% lager.
Flavonoïden in thee
In het onderzoek – dat werd gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology – hield rekening met tal van factoren die de uitkomsten konden beïnvloeden, waaronder: het opleidingsniveau, het rook- en drinkgedrag, bloeddruk en BMI. Het onderzoek was puur bedoelt ter observatie. Het is dus niet bewezen dat de bevindingen van dit onderzoek ook op grotere schaal opgaan. Wel bevat (met name groene) thee – flavonoïden. Deze stof werkt als een anti-oxidant. Volgens de onderzoekers kan dit de oxidatieve stress beperken, ontstekingen aanpakken, cellen van de hartspier gezonder en sterker maken en de bloedvaten beter laten werken.
Terugdringen ziektecijfers
Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd een van de grootste doodsoorzaken. Volgens de onderzoekers kan ‘thee de gezondheidsrisico’s verlagen waardoor de ziektecijfers en sterftecijfers van hart-en vaatziekten gaan dalen. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de sterftecijfers in het algemeen.’ Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van thee? Je vindt alle informatie hier.
Laatste update op 13 januari 2020 – 16:21 door Emma-Jane Tolenaar.