NZa wil contractering paramedische zorg verbeteren
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt dit voorjaar een monitor uit over de contractering in de paramedische zorg. De monitor gaat over de contractering van fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek. Een belangrijk onderzoek, want de contractering van paramedische zorg staat onder druk.
NZa brengt in kaart hoe het contracteerproces loopt. Zo checken ze of het verplaatsen van zorg van de tweede naar de eerste lijn in de contracten terugkomt. Ook wil NZa in kaart brengen hoe het delen van informatie verloopt tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders, en hoe het contact is tijdens de inkoop van paramedische zorg. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen de vragenlijsten tot uiterlijk 19 januari invullen. Het uiteindelijke doel: verbeteren van het contracteerproces.
Inhoudsopgave
Ontevredenheid onder fysiotherapeuten
Er is al langere tijd kritiek vanuit fysiotherapeuten op zorgverzekeraars: het inkomen blijft achter, de administratieve last blijft hoog en het aantal behandelingen per patiënt daalt verder. Een keer per jaar stuurt de zorgverzekeraar een contract op, aan de inhoud kan een fysiotherapeut niets wijzigen. Als het gaat om geld of tarieven mogen fysiotherapeuten zich niet verenigen, ze zijn namelijk concurrenten van elkaar. De enige keuze die een individuele zorgverlener heeft, is de keuze tussen wel of niet tekenen.
Contractering paramedische zorg
In 2019 twijfelde een kwart van de fysiotherapeuten of ze een contract zouden sluiten met zorgverzekeraars. Dit onderzocht het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF), de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten. De belangrijkste reden voor fysiotherapeuten om geen contract te sluiten, zijn de lage tarieven en extra werkdruk door de contractuele voorwaarden. Als fysiotherapeuten een contract sluiten, komt daar namelijk veel bij kijken. Fysiotherapeuten moeten uitgebreide dossier bijhouden bijvoorbeeld. De eisen vanuit verzekeraars blijven oplopen. Voor veel fysiotherapeuten is dit een reden om af te zien van een contract.
Patiënten lopen weg
Maar fysiotherapeuten zijn ook bang om patiënten te verliezen als ze niet met zorgcontracten werken. Want in dat geval vergoeden ziektekostenverzekeraars slechts een deel van de rekening. De patiënt betaalt de rest. De kans is groot dat patiënten dan een andere therapeut zoeken.
Tarieven te laag
Verder vinden veel therapeuten dat de tarieven van verzekeraars aan de lage kant zijn. Eerder stelde de NZa dat zorgverzekeraars hun klanten beter moeten informeren over vergoedingen van niet-gecontracteerde zorg. Het is vaak onduidelijk wat een patiënt moet bijbetalen als zij of hij naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat voor een behandeling, bleek uit onderzoek van de NZa. De tarieven van niet-gecontracteerde fysiotherapie staan onder druk. VGZ kwam in het najaar negatief in het nieuws door het verlagen van het tarief voor niet-gecontracteerde fysiotherapie.
Machtiging behandeling
Steeds vaker moet een verzekerde vooraf toestemming van de zorgverzekeraar hebben voor de vergoeding van een behandeling. Ook dit loopt in de papieren: fysiotherapeuten moeten hiervoor door een administratieve molen, en machtigingen worden regelmatig afgewezen.
Red de diëtist
Fysiotherapeuten zijn niet de enige die klagen over wurgcontracten. Ook diëtisten zijn niet tevreden over de contractering. In oktober stuurden honderden diëtisten zorgverzekeraar CZ een beterschapskaart met de vraag om hun contract te verbeteren. De diëtisten, verenigd in actiegroep Red de diëtist protesteren hiermee tegen de volgens hen zeer matige contracten die CZ opstelt voor diëtisten met een eigen praktijk. de actiegroep is opgericht omdat de tarieven van diëtisten al 12 jaar hetzelfde zijn en de indirecte uren sinds 2019 niet meer vergoed worden.
Onderhandelingen verzekeraars
Momenteel loopt er een landelijk kostprijsonderzoek, waarvan de uitkomst binnenkort bekend wordt. CZ wil niet toezeggen dat ze de 3-jarige contracten gaat aanpassen als blijkt dat diëtisten onder de kostprijs moeten werken. Zorgverzekeraar Menzis heeft – vooruitlopend op de uitslag van het onderzoek – al aangekondigd dat de tarieven van diëtisten 16,6 procent hoger worden. Dit overstapseizoen was vooral de contractering van ziekenhuizen in het nieuws. De ziekenhuiscontracten bij de vier grote verzekeraars zijn nog steeds niet helemaal rond, meldde ZorgKiezer.
Laatste update op 10 januari 2020 – 15:48 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.