Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Samenwerking vervangt marktwerking in Drents zorglandschap

Steeds meer regio’s in Nederland hebben moeite om de deuren van hun ziekenhuizen open te houden. Treffend voorbeeld: de dramatische faillissementen van het Slotervaartziekenhuis en de Zuiderzee ziekenhuizen de afgelopen jaren. Ook in Drenthe schetsen fusies en gesloten afdelingen een dreigend beeld. Volgens de Volkskrant is samenwerking nu belangrijker dan ooit tevoren.

Marktwerking: het leek het toverwoord dat de kwaliteit van de zorg in heel Nederland moest garanderen. Wanneer je altijd beter moet presteren dan de concurrent, is het simpelweg niet mogelijk om steken te laten vallen. Althans, dat was het uitgangspunt. De werkelijkheid blijkt – zoals zo vaak – genuanceerder te zijn. In dunbevolkte gebieden komt samenwerking in de praktijk niet ten goede van de zorgkwaliteit, maar zorgt het er juist voor dat kwalitatieve zorg voor steeds minder mensen toegankelijk is.

Van concurrentie naar samenwerking

De Volkskrant plaatst vandaag een situatieschets met toekomstvisie. Personeelstekorten en aangescherpte kwaliteitseisen maken het bieden van kwalitatieve zorg op zijn zachtst gezegd tot een uitdaging. Ter illustratie: de spoedeisende hulp (SEH) van het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen moet op 6 april haar deuren sluiten en de SEH van het Refajaziekenhuis kent ondertussen beperkte openingstijden. Samen met het Scheperziekenhuis in Emmen vormen de drie ziekenhuizen sinds 2015 officieel de Treant Zorggroep. Alle drie de ziekenhuizen hadden hun eigen kinderafdeling, maar wegens een tekort aan kinderartsen bleek dat niet langer haalbaar. En, het sluiten van de kinderafdeling betekende ook meteen het einde van de afdeling verloskunde. De zorg in Drenthe in haar huidige vorm lijkt niet te handhaven. Daarom wordt er hard gewerkt aan een alternatief plan. De oplossing in de strijd om kwalitatieve zorg voor iedereen in de regio: samenwerking.

“Praten in de zorg betekent praten met heel veel partijen. De ziekenhuizen van Treant natuurlijk, maar ook de ziekenhuizen in Groningen, in Scheemda, in Assen, in Meppel, in Hardenberg zelfs. Zorgverzekeraars, huisartsen, gemeentes, en heel belangrijk: de ambulancediensten. En praten met een onderzoeksbureau, dat de harde cijfers op tafel legt. In de samenwerking tussen alle partijen zit ’m de kneep. Dat ligt gevoeliger dan het logischerwijs lijkt: zorginstellingen is de afgelopen jaren vooral ingepeperd dat ze moeten concurreren. Maar als het aantal SEH’s noodgedwongen minder wordt en tegelijkertijd de spoedzorg voor alle Drenten binnen 45 minuten bereikbaar moet blijven, is dat alleen haalbaar met samenwerking. Anders kunnen de ambulances hun werk niet doen.”

Landelijk probleem

Het is een probleem dat niet alleen in Drenthe speelt maar ook in andere dunbevolkte gebieden waaronder Friesland, de Achterhoek, Noord-Limburg en Zeeland. De Drenthse aanpak van het probleem lijkt ook deze regio’s handvatten te bieden voor een oplossing. Lees het volledige artikel hier.

 

Laatste update op 7 januari 2020 – 15:01 door .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344