Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

ZorgKiezer bij Nieuwsweekend: Top 5 overstap-nieuws van 2019 

interview Peter Ruys op radio 1

Mieke van de Weij en Peter de Bie van Nieuwsweekend op radio 1 vroegen zich af: hoe zit het nu precies met die ‘collectiviteitskortingen’ en ‘zorgplafonds’? Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer, legt uit wat overstappers in 2019 moeten weten. interview Peter Ruys op radio 1 zorgverzekering zorgverzekeringen vergelijken peter de bie mieke van der weij nieuwsweekend overstappen zorgkiezer

 

Zaterdag was Peter Ruys, directeur van ZorgKiezer, te gast bij Radio 1 Nieuwsweekend. In de uitzending gaf hij antwoord op de meestgestelde vragen over zorgverzekeringen op dit moment. Luister hier het hele interview terug.

Waarom raadde de Nederlandse Zorgautoriteit aan om dit jaar zo lang mogelijk te wachten met overstappen?

Peter Ruys: “Dat komt omdat de onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen over hoeveel zorg ingekocht moest worden buitengewoon stroef verliepen dit jaar. Zelfs nu zijn ze nog aan het onderhandelen om die afspraken te maken voor komend jaar. Zolang die afspraken niet duidelijk zijn weet je als consument niet naar welk ziekenhuis je toe kunt. Dat maakt het lastig om verzekeraars te vergelijken en daarom raadde de Nederlandse Zorgautoriteit aan te wachten tot er meer duidelijkheid was. Dat duurde dit jaar langer dan ooit.”

“Het probleem werd met name veroorzaakt door de CAO onderhandelingen. Zorgpersoneel wil graag een beter loon, maar de ziekenhuizen moeten dat betalen, dus dan moet de zorgverzekeraar ook weer wat meer betalen. Zolang de CAO onderhandelingen muurvast zaten konden de onderhandelingen met de zorgverzekeraars dus ook niet verder. Er moest uiteindelijk bemiddeling van buitenaf aan te pas komen om de CAO onderhandelingen vlot te trekken zodat de verzekeraars en ziekenhuizen contracten konden gaan afspreken voor 2020.”

“ZorgKiezer is de afgelopen week druk bezig geweest om in kaart te brengen welke ziekenhuizen hun contracten met de verzekeraars al rond hebben, maar ook om uit te zoeken hoe het zit met de zorgplafonds. Sommige zorgverzekeraars garanderen dat je wel het hele jaar terecht kunt en dat je niet de dupe wordt van een zorgplafond en andere ziekenhuizen doen dat niet. Het blijkt heel verschillend te zijn hoe verzekeraars daarmee om gaan.”

Wat zijn zorgplafonds of omzetplafonds precies?

Peter Ruys: “De kosten in de zorg stijgen heel hard, maar er zit een maximum aan wat we met elkaar kunnen betalen. Anders kunnen we bijvoorbeeld de politie niet meer betalen en nog veel meer mooie dingen. We hebben daarom afgesproken dat de zorgkosten volgend jaar met nog maar met maximaal 0,8 procent mogen stijgen. Om dat te bewerkstelligen spreken ziekenhuizen met elkaar een plafond af in de hoop dat niet te zullen bereiken in de loop van het jaar. Maar zoals de situatie met het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam laat zien lukt dat niet altijd, daar was het geld in juli al op bij een verzekeraar. Verzekerden werden vervolgens naar omliggende ziekenhuizen gebracht met bussen, maar die andere ziekenhuizen zitten natuurlijk ook niet op extra patiënten te wachten en de patiënten willen gewoon naar hun eigen ziekenhuis.”

“Het is een onwenselijke situatie die we steeds vaker zien gebeuren. Voor de consument is het daarom des te belangrijker om te weten als je in Rotterdam verzekerd bent bij die verzekeraar en je wil naar jouw ziekenhuis, wat de afspraken zijn en wat die afspraken inhouden. Kortom: of je het hele jaar terecht kunt.”

Ik lees van alles over de afschaffing van collectiviteitskorting en verhoging van ‘minimapolissen’. Hoe zit dat? 

Ruys: “Er gold lang in de zorgverzekeringswereld ‘nepkorting’, zoals de minister Bruins van Medische Zorg dat noemde. Het idee was dat zorgverzekeraars voor verschillende groepen mensen, zoals ouderen of zware beroepen, voordeliger zorg zouden kunnen inkopen. En het voordeel dat ze daarmee behaalden kon dan weer als een korting worden teruggegeven aan de groep; het collectief. Maar wat bleek nou, dat lukte helemaal niet. En als je geen inkoopvoordeel hebt, maar je moet wel korting geven, dan ga je eerst de prijzen verhogen om daarna de korting eraf te kunnen halen. Dus wat we in de supermarkt niet goed vonden, dat gebeurt al jarenlang in de zorgverzekeringswereld.” 

“De collectiviteitskorting kon dit jaar nog oplopen tot 10% en de minister heeft besloten die te halveren. Twee derde van de Nederlanders heeft zo’n collectiviteitskorting en gaat dus meer betalen volgend jaar. De halvering had ook gevolgen voor de minimapolis, een ander onderwerp waar we dit jaar aandacht voor hebben gevraagd. Wij kregen signalen dat juist de mensen aan de onderkant het heel moeilijk kregen, omdat ze werden geconfronteerd met een premieverhoging. Dat kwam aan de ene kant door de verlaging van de collectiviteitskorting, maar verzekeraars grepen dit moment aan om de korting voor minima nog verder te verlagen. Één verzekeraar heeft de korting voor minima naar 0% gebracht. En gemeenten hebben het tegenwoordig ook niet breed, dus sommigen verlaagden daarnaast de gemeentelijke bijdrage. Daardoor kregen minima het van twee kanten zwaarder en daar hebben we aandacht voor gevraagd in de hoop dat dat opgelost gaat worden.”

Maar de premies bij de grote zorgverzekeraars zijn toch goedkoper geworden? 

Peter Ruys: “Nee, dat is eigenlijk niet zo. Doordat aankomend jaar voor de meeste Nederlanders die collectiviteitskorting verlaagd wordt, gaan met z’n allen wel degelijk meer betalen. Het wordt altijd alleen maar duurder en we krijgen er minder voor. Dat is iets waar we aan moeten gaan wennen, denk ik. Dat we steeds meer zelf zullen moeten gaan betalen.”

We krijgen er minder voor? Kan mijn dekking dan veranderen? 

Ruys: “Ja, dat kan zeker. Dit jaar zijn vooral de dekking voor het aantal fysiotherapie-behandelingen en alternatieve geneeswijzen teruggeschroefd door sommige verzekeraars, dus het is goed om aan het einde van het jaar terug te kijken van welke zorg je gebruik hebt gemaakt in 2019 en hoeveel zorg je denkt nodig te hebben in 2020. Het positieve is dat je nog altijd zelf kunt blijven kiezen. En als je oplet zijn er wel degelijk polissen waar je voordeliger terecht kunt met ook nog toegang tot genoeg ziekenhuizen en andere zorgverleners.”

Overstappen nog tot het einde van het jaar.

 

Laatste update op 27 oktober 2021 – 11:25 door Daan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344