Collectiviteitskorting voor zzp’ers en ondernemers: wat houdt het in?
Sta jij bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als zzp’er of ondernemer? Dan kom je bij veel verzekeraars in aanmerking voor een collectiviteit. Deze collectiviteiten bieden korting en extra voordelen speciaal voor zelfstandigen. Meer weten? Ga naar collectieve zorgverzekering of collectiviteitskorting.
In 2018 en 2019 was het regelmatig in het nieuws: steeds meer zzp’ers bereiden zich niet genoeg voor op ziekte en arbeidsongeschiktheid. Maar, juist als zzp’er ben je bij ziekte extra kwetsbaar. Omdat een stabiele inkomstenbron vaak ontbreekt, voelen veel zzp’ers zich genoodzaakt om door te werken. Ook wanneer ze ziek zijn. Zo blijk uit de ZZP Barometer 2019:
Een collectieve zorgverzekering is absoluut geen vervanging voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Toch biedt het zeker voordelen voor zzp’ers. Het levert korting op en geeft extra ondersteuning in het voorkomen van – en omgaan met – gezondheidsklachten.
Inhoudsopgave
Is een zzp- of ondernemerscollectief altijd voordeliger?
Het klinkt natuurlijk prachtig: extra korting én extra dekking. De vraag is of het ook altijd voordeliger is. Met een zzp- of ondernemerscollectief krijg je op de basisverzekering drie tot vijf procent korting. Voor de aanvullende verzekering gaat dit drie tot twintig procent korting. Daarnaast biedt een aantal verzekeraars -naast korting- ook aanvullende voordelen. Bij de naturapolissen – met een eigen risico van 385 euro – zónder collectiviteitskorting is ZEKUR met 101,95 euro de goedkoopste optie. De goedkoopste naturapolis met een eigen risico van 385 euro én met collectiviteitskorting is daarentegen 113,90 euro. De meerwaarde van de collectieve verzekering is pas echt zichtbaar bij aanvullende pakketten en de extra vergoedingen. We hebben hieronder een paar van die opvallende extra vergoedingen op een rijtje gezet.
Wat zijn de voordelen van een zzp- of ondernemerscollectief?
De Amersfoortse
De Amersfoortse richt zich van oudsher op werkend Nederland als primaire doelgroep. In het verleden deden zij dit enkel door middel van een restitutiepolis, vanaf 2020 wordt er ook een naturapolis aangeboden. Deze verzekering richt zich specifiek op zzp’ers en ondernemers. Als zzp’er heb je – in tegenstelling tot mensen in loondienst – uiteraard geen bedrijfszorg tot je beschikking. Loop je als zzp’er of ondernemer vast of krijg je met ziekte te maken? Dan biedt de Amersfoortse hulp in de vorm van een doorgaanexpert. Deze helpt je bij het vinden van een passende oplossing. Zo sta je er ook als zelfstandige niet alleen voor. Daarnaast bieden zij de volgende diensten en vergoedingen:
- Volledige vergoeding van een jaarlijkse gezondheidscheck
- Gratis intakegesprek met een ondernemerscoach.
- Vergoeding voor het behouden en verbeteren van mentale gezondheid
- Tot € 5.000 extra zorg voor jou en je gezin bij een ongeval of bij kanker, hart- en vaatziekte of een beroerte
Nationale Nederlanden
Bij de Nationale Nederlanden krijg je als zzp’er gratis de module ‘Fit’ aangeboden. De module richt zich op de preventie van gezondheidsklachten bij zzp’ers. De module bevat onder meer:
- Vergoeding voor preventief onderzoek
- Gezondheidscursussen en beweegprogramma’s
- Vergoeding voor sportmedisch advies
- Toegang tot een leefstijlcoach
- Een e-health behandelprogramma van Vitalmindz.
CZ
Zie je als zzp’er door de bomen het bos niet meer? Dan biedt CZ de zzp zorgcoach. Deze coach werkt als een belangenbehartiger, regelt afspraken en second opinions bij zorgverleners en wijst je in de richting van de juiste zorgaanbieder.
OHRA
Ook OHRA gelooft heilig in ‘voorkomen is beter dan genezen’. Met de OHRA Gezond: extra vergoedingen waarmee jij je gezondheid kunt verbeteren. Waaronder een persoonlijke gezondheidscheck, informatie over een gezondere levensstijl en een online leefstijlcoach.
Welke verzekeraars bieden een zzp- of ondernemerscollectief?
Laatste update op 5 december 2022 – 15:53 door Menno de Haan.