Feit of fabel: sporten verkleint de kans op kanker
Steeds meer Nederlanders kampen met overgewicht. Boodschappen doe je met de auto en de trap wisselen we in voor de lift of roltrap. Hoe belangrijk is beweging? En wat is het effect op onze gezondheid? ZorgKiezer zoekt het uit.
Het moderne leven is de vijand van veel artsen: het aantal mensen met overgewicht groeit rap. In 2018 had 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar of ouders matig of ernstig overgewicht. Ook krijgen steeds meer mensen diabetes en andere lichamelijke aandoeningen die in verband staan met een ongezonde leefstijl. Het gevolg? Stijgende zorgkosten. Zit de oplossing in meer sporten?
Inhoudsopgave
Hormonen
Er is meer kans op kanker bij mensen met overgewicht. Niet alleen op borst- en dikkedarmkanker, maar ook baarmoeder-, slokdarm-, alvleesklier, en nierkanker. Er is alleen het meeste onderzoek naar borst- en dikkedarmkanker gedaan. Vrouwelijke geslachtshormonen spelen een grote rol bij de oorzaak van borstkanker. Door te bewegen, daalt het aantal vrouwelijke hormonen. Daarmee daalt ook de kans op borstkanker. Sport je al vanaf jonge leeftijd? Dan vermindert de kans op borstkanker met 20 tot 40%. Door te bewegen vermindert ook de kans op een terugval als je borstkanker hebt gehad.
5 to 15 procent
Mensen met een actieve leefstijl hebben 40% minder kans op dikkedarmkanker. Hoe kan dat? Waarschijnlijk stuurt het ons eten sneller door de darm. Daarmee hebben schadelijke stoffen een kleinere kans om in contact te staan met de binnenkant van de darm. Kanker ontstaat daarom minder snel. Onderzoekers zeggen dat 5 tot 15% van alle gevallen van de ziekte veroorzaakt wordt door onvoldoende beweging, in combinatie met een ongezond voedingspatroon en overgewicht.
Positieve effecten
Er zijn nog veel meer redenen waarom beweging de kans op kanker vermindert:
- Sporten versterkt je immuunsysteem. Iedere dag zitten ongeveer 300 tot 1.000 kankercellen in je lichaam. Die worden allemaal afgebroken met een goed werkend immuunsysteem.
- Je lichaam maakt meer en betere cellen aan bij een goede conditie.
- Beweging verbetert je longcapaciteit. Een betere longcapaciteit beschermt je beter tegen vrije radicalen.
- Je spieren worden sterker door te sporten. Dit heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.
ZorgKiezer advies
Regelmatig sporten is een van de beste (en goedkoopste!) manieren om gezond te worden en blijven. Volwassen hebben minimaal 150 minuten matig intensieve beweging nodig. Denk hierbij aan wandelen of fietsen. Dit kun je verspreiden over verschillende dagen. Ook adviseert het VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) minstens twee per week spier- en botversterkende activiteiten. Maar, hoe meer beweging, hoe beter! Stilzitten is het nieuwe roken. Dus blijf tijdens de lunch niet achter je bureau zitten, maar neem je collega’s mee en loop een blokje om. En, pak jij voortaan ook de trap?
Laatste update op 18 december 2019 – 14:23 door Emma-Jane Tolenaar.