Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Een op vijf kankerpatiënten heeft spijt van ziekenhuiskeuze

ziekenhuis keuze voor ziekenhuis bij kanker

Meer dan de helft van de kankerpatiënten in Nederland heeft niet nagedacht over welk ziekenhuis het geschiktst is voor de behandeling van hun vorm van kanker. Eén op de vijf zou achteraf voor een ander ziekenhuis hebben gekozen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Naar aanleiding van de resultaten zendt de NFK vanavond een ‘webinar’ uit voor kankerpatienten.
ziekenhuis keuze voor ziekenhuis bij kanker

Veel kankerpatiënten kiezen voor een ziekenhuis dat vlakbij is of dat ze al kennen. Dit is lang niet altijd de beste keuze voor de behandeling van de vorm van kanker die de patiënt heeft. Een op de vijf patiënten met kanker zou achteraf iets anders hebben gedaan als het gaat om de keuze voor een ziekenhuis. Van hen zou bijna de helft (beter) hebben uitgezocht wat voor hen het juiste ziekenhuis was, 35 procent zou (eerder) voor een gespecialiseerd ziekenhuis hebben gekozen en drie op de tien zou (eerder) een second opinion hebben gedaan. De NFK wil kankerpatiënten ervan bewust maken dat ze een keuze hebben en dat er verschil is tussen ziekenhuizen.

Geopereerd in het verkeerde ziekenhuis

Kanker wordt steeds complexer en de oncologische zorg steeds gespecialiseerder. “Voor vrijwel alle vormen van kanker geldt dat de ontwikkelingen snel gaan”, legt directeur-bestuurder van NFK Arja Broenland uit. “De mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling worden steeds ingewikkelder worden en artsen moeten een behoorlijk aantal patiënten zien en behandelen voor voldoende klinische ervaring. Niet elk ziekenhuis biedt voor elke kankersoort het juiste specialisme. Het is daarom belangrijk dat kankerpatiënten bewust kiezen voor een ziekenhuis.”

Vorige maand berichtte het AD dat vorig jaar ruim 400 kankerpatiënten zijn geopereerd in ziekenhuizen die te weinig ervaring hebben met die ingrepen. De patiënten liepen daardoor grotere kans op complicaties, zoals bloedingen, achtergebleven kankerweefsel en zelfs overlijden. Ziekenhuizen mogen veel kankeroperaties pas uitvoeren als ze minstens twintig of vijftig ingrepen per jaar doen. Uit het patiëntenonderzoek van NFK blijkt dat er zelfs nog meer kankerpatiënten zijn behandeld in ziekenhuizen die daarin niet gespecialiseerd zijn. Tientallen patiënten met zeldzame kankersoorten gaven aan dat zij alleen in een streekziekenhuis zijn geweest en niet in een topklinisch of academisch ziekenhuis.

Second opinion

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart van de kankerpatiënten uiteindelijk een second opinion aanvraagt. 37% van de aanvragers deed dat zonder advies van de behandelend arts. Volgens de NFK lijkt het erop dat veel mensen het zelf moeten uitzoeken, terwijl de informatie die ze daarvoor nodig hebben niet beschikbaar is. Broenland vindt dat zorgelijk. “Dit is de tijd van snelle data en informatie, maar er is nu geen begrijpelijke informatie voor kankerpatiënten om het juiste ziekenhuis te kiezen. Met alleen informatie over bijvoorbeeld chirurgische uitkomsten ben je er vaak nog niet als patiënt. Daarom werken we hard aan de ontwikkeling van openbare, betrouwbare en begrijpelijke keuze-informatie over ziekenhuizen. We willen dat voor elke vorm van kanker duidelijk wordt waar welke expertise beschikbaar is.”

De NFK geeft vanavond, woensdag 11 december 2019, om 20:00 een ‘webinar’ voor kankerpatienten. In het online college wordt uitgelegd hoe belangrijk de keuze voor een ziekenhuis is, en hoe je die keuze maakt. De gasten zijn onder meer Professor Carla van Herpen (hoogleraar Zeldzame Kankes Radboud Umc), Professor Mark van Berge Henegouwen (Chirurg Slokdarm- en Maagkanker, Amsterdam Umc) en Professor Marc Besselink (chirurg Alvleesklier-, Galweg-, en Leverkanker, Amsterdam Umc). Aanmelden voor het online college kan hier: https://nfk.nl/webinar Het webinar is gratis. Tijdens de uitzending worden vragen met de hashtag #nfkwebinar beantwoord via Facebook en Twitter.

Vergoeding?

Bij het kiezen van een ziekenhuis is het wel zaak om van tevoren te controleren of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis. Met een budget- of naturapolis kun je namelijk niet bij ieder ziekenhuis terecht. Met name academische ziekenhuizen hebben niet altijd een contract en dan kan het zijn dat je een deel van de behandeling zelf moet betalen. Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en wordt vrijwel alle ziekenhuiszorg vergoed (mits het binnen de basisverzekering valt). Check hier of jouw verzekeraar voor 2020 al een contract heeft gesloten met het ziekenhuis van jouw voorkeur. Overweeg je om over te stappen? Vergelijk hier welke zorgverzekering het beste aansluit bij jouw wensen. 

Laatste update op 29 december 2022 – 16:25 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344