‘Ook minima voelen groei zorgkosten’
Ook mensen met een kleine beurs zullen in hun portemonnee voelen dat de zorg duurder wordt. De zorgkosten blijven nu eenmaal sneller stijgen dan de economie groeit, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Uit onderzoek van ZorgKiezer bleek vorige week dat de gemeentepolis voor honderdduizenden minima duurder wordt in 2020.
Inhoudsopgave
Gemeentepolis duurder
ZorgKiezer analyseerde de collectieve zorgverzekering voor minima in de grootste 30 gemeenten. Veel minima betalen in 2020 meer voor hun zorgverzekering, concludeerden we. Dit komt omdat veel zorgverzekeraars de korting die zij geven op collectieve zorgverzekeringen verlagen of zelfs helemaal schrappen. De meeste gemeenten verhogen hun bijdrage aan de zorgkosten niet; bezuinigen hier zelfs op in sommige gevallen. Mensen kunnen bij hun gemeente met een grote groep een collectieve verzekering afsluiten, waarna de zorgverzekeraar een korting aanbiedt. Maar deze korting wordt volgend jaar vaker geschrapt of verlaagd. “Daar heb ik altijd een beetje een vraagteken bij”, zegt Bruins. Als er voordelig wordt ingekocht door een zorgverzekeraar is de regeling voordelig. Maar als er eerst meer voor moet worden betaald, is het “een soort marketinginstrument”, aldus de minister (bron: ANP).
Verhoogde zorgkosten minima
De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen en mensen met een chronische ziekte of beperking. De gemeentepolis is gebaseerd op het idee dat deze groepen hogere zorgkosten hebben, en deze zorgkosten niet zelf kunnen betalen. De verzekering van de gemeente bestaat meestal uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Daarbij zit een extra dekking voor bijvoorbeeld kosten voor brillen, tandarts of fysiotherapie. Gemeenten vinden het belangrijk dat iedereen goed verzekerd is. Een laag inkomen mag daarbij geen drempel zijn. Maar deze polis staat nu onder druk.
Gemeentepolis verliesgevend
De gemeentepolis lijkt voor de meeste zorgverzekeraars verliesgevend te zijn omdat mensen met een laag inkomen meer zorgkosten hebben. Zorgverzekeraars kunnen dit niet compenseren. Voor veel gemeenten lijkt het punt bereikt dat zij niet meer de financiële ruimte hebben om een verdere stijging van de zorgkosten voor hun minima te compenseren, concludeerde ZorgKiezer. Maar minister Bruins kaatst de bal terug naar de gemeenten, die volgens hem “beleid kunnen voeren om wat te kunnen betekenen voor mensen met een kleine beurs”.
Collectieve kortingen op de schop
Minister Bruins is geen voorstander van de collectieve kortingen. In 2020 daalt de collectieve korting daarom van maximaal 10% naar maximaal 5%. ‘Een sigaar uit eigen doos’, noemt hij de collectiviteit. Volgens hem gaat het om schijnkorting, omdat de prijs van de verzekering eerst verhoogd wordt. ‘De verstrekte korting is niet het resultaat van een inkoopvoordeel, maar van een opslag op de premie’, zegt hij. Niet iedereen weet dat de collectieve kortingen omlaag gaan, en hoeveel euro zo’n korting relatief gezien precies oplevert. Minister Bruins roept zorgverzekeraars op zorgvuldig te communiceren over de nieuwe kortingen in 2020.
Wil je weten of je in 2020 een goedkopere zorgverzekering hebt dan die van je gemeente? Kijk dan snel op zorgkiezer.nl/zorgverzekering.
Laatste update op 26 november 2019 – 14:35 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.