Wat kost de zorg ons eigenlijk?
Inhoudsopgave
Wat kost de zorg ons eigenlijk? Het eind van het jaar is de tijd van lijstjes en overzichten. Zo berekende het Financieele Dagblad hoeveel we uitgeven aan zorg en zocht het Zorginstituut uit wat de kosten zijn voor geneesmiddelen. Hoeveel van ons inkomen geven we jaarlijks uit aan zorg?
Stijging uitgaven van dure geneesmiddelen
Het Zorginstituut publiceerde deze week gegevens over de verstrekking en vergoeding van geneesmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet in 2017. Daaruit blijkt dat de uitgaven aan dure geneesmiddelen in het ziekenhuis vorig jaar met 9% gestegen zijn naar 2,1 miljard euro.
Uitgaven bij de apotheek gelijk gebleven
De uitgaven voor geneesmiddelen verkrijgbaar bij de apotheek zijn in 2017 vrijwel gelijk gebleven aan de uitgaven in 2016, namelijk 4,6 miljard euro. Het aantal gebruikers van deze middelen daalde vorig jaar met 1,7% naar 11,4 miljoen gebruikers. Daardoor stegen de kosten per gebruiker met 2,3% naar 400 euro per gebruiker.
Hiv-medicijnen grootste stijgers
De grootste stijgers in kosten waren 2 hiv-middelen. Ook de kosten van cholesterolverlagers en antistollingsmiddelen gingen in 2017 flink omhoog. Voor verzekerden stegen de kosten aan eigen bijdrage met ongeveer 10% vergeleken bij 2016. We betaalden vorig jaar 51 miljoen euro aan eigen bijdrage. Vooral gebruikers van een ADHD-middel betaalden veel bij: 15 miljoen euro.
Wat kost de zorg ons eigenlijk?
Omdat we in deze periode van het jaar kunnen overstappen naar een andere zorgverzekeraar, zocht Het Financieele Dagblad uit hoeveel geld we jaarlijks uitgeven aan zorg. We betalen jaarlijks 20 miljard euro aan premies aan de zorgverzekeraars. Maar dat is slechts 20% van de totale uitgaven aan de zorg. We blijken daarnaast via werkgeverspremies, sociale premies en belastingen een nog veel groter deel aan de zorg te betalen, namelijk 42 miljard euro. Van iemand met een modaal inkomen van 36.000 euro per jaar gaat 20% naar de zorg. Nederlanders gaven in 2017 bij elkaar 97,5 miljard euro uit aan zorg. Het Financieel Dagblad rekende uit dat met een jaarlijks groeitempo van 2% dat bedrag in 2019 zou kunnen uitkomen op ruim 101 miljard euro.
Overstappen loont
Nu is de tijd om zelf een beetje invloed uit te oefenen op het deel van je inkomen dat je jaarlijks kwijt bent aan de zorg. Je kunt tot 31 december je huidige zorgverzekering opzeggen en tot eind januari 2019 overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Als je voor 1 januari 2019 overstapt, zegt ZorgKiezer.nl automatisch je oude verzekering op. Vergelijk via ZorgKiezer.nl de verschillen tussen premies en aanbod van de zorgverzekeraars. Als je precies invult wat je wensen zijn en welke zorg je in 2019 denkt nodig te hebben (of juist niet) zie je meteen welke zorgverzekering exact bij jou past.
Laatste update op 12 december 2018 – 11:13 door Monique Huijdink.