Dreigt de aanvullende zorgverzekering te verdwijnen?
Vandaag in het nieuws: Aanvullende zorgverzekeringen dreigen te verdwijnen, omdat zorgverzekeraars er niet genoeg winst op maken. De Nederlandsche Bank (DNB) schrijft in een rapport dat het mogelijke gevolg daarvan wordt dat de basisverzekeringen duurder worden. Hoe komt het nou dat aanvullende pakketten verliesmakend dreigen te worden?
Inhoudsopgave
Nederlanders worden kritischer over aanvullende verzekering
Organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ziet dat klanten steeds beter kijken naar hun aanvullende verzekering. Ze zeggen hun aanvullende verzekering vaker op en vergelijken hun zorgverzekering vaker.
Veel Nederlanders nemen eigenlijk alleen nog een aanvullende zorgverzekering als ze verwachten die extra zorg te gaan gebruiken. Zorgverzekeraars maken dus geen winst, maar verlies op deze klanten. Een verzekering is namelijk bedoeld om onverwachte kosten te dekken. Je betaalt dus een bedrag per maand om een risico te dekken voor onverwachte kosten. Als je de kosten sowieso gaat maken dan is er geen winst meer te behalen voor de zorgverzekeraar. Daarom hanteren verzekeraars voor sommige uitgebreide pakketten een medische selectie of ze korten in het pakket.
Peter Ruys, directeur van de vergelijkingssite ZorgKiezer.nl, ziet dat dit al gebeurt:
‘De dekkingstrend van de aanvullende pakketten is naar beneden en die zet zich dit jaar sterk door. Een flink aantal verzekeraars zet bijvoorbeeld het mes in het aantal fysiotherapiebehandelingen dat wordt vergoed. De mensen die de therapie het hardst nodig hebben, ondervinden hier de meeste hinder van. De solidariteit tussen gezond en niet-gezond neemt af.’
Lees meer:
Duurdere basisverzekering?
De afgelopen jaren hebben steeds minder consumenten een aanvullende verzekering afgesloten. Afgelopen jaar sloot 84% procent een aanvullende verzekering af. 10 jaar geleden was dit nog 94%. Doordat de aanvullende verzekering steeds duurder wordt haken mensen af. Een volgende stap van zorgverzekeraars is nu dat ze de aanvullende verzekeringen niet veel duurder maken, maar minder zorg dekken. Het risico bestaat dat als deze aanvullende verzekeringen niet worden afgesloten de basisverzekering duurder wordt.
Laatste update op 4 januari 2023 – 12:20 door Fabian Clemens.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.
WANNEER EEN NIEUW HEUPGEWRICHT NODIG IS DAN KOMT DAAR FYSIOTHERAPIE BIJ. IS DAT BEGREPEN IN HET VERZEKERDE ZORGBEDRAG OF MOET DAAR EEN AANVULLENDE FYS. POLIS VOOR AFGESLOTEN WORDEN?
DANK ALVAST
A-J
Beste A. J.,
Revalidatie in het ziekenhuis na het plaatsen van een heupprothese is vergoed. Als je nadat je in het ziekenhuis behandeld bent nog fysiotherapiebehandelingen nodig hebt worden ze niet vergoed. Behalve als jouw aandoening op de chronische lijst staat. Dat zou betekenen dat je de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen en vanaf de 21e behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
Kijk hier voor meer informatie: https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekering/info/Vergoeding-chronisch-fysiotherapie
Je kunt ons ook bereiken op: 020 2611 600. Dan nemen we jouw specifieke geval even telefonisch door.