Hogere eigen bijdrage remt zorgvraag nauwelijks
Door de eigen bijdrage te verhogen wordt de vraag naar thuiszorg nauwelijks geremd. Door de eigen bijdrage voor ouderen en langdurig zieken te verhogen met 10% daalt de zorgvraag naar thuiszorg met maar 2,6%.
Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) over 2013. Het betreft een analyse over het verhogen van de vermogensinkomstenbijtelling (VIB) in dit jaar. Na deze verhoging daalde de zorgvraag gemiddeld over het hele jaar met 5,7%. Het effect van de verhoging nam geleidelijk toe. Voor elke 10% stijging daalde daarmee de zorgvraag met 2,6%. Het verhogen van de eigen bijdrage heeft duidelijk effect, maar het is gering.
Vast tarief eigen bijdrage
Er is sinds de decentralisatie van de AWBZ in 2015 al meerdere malen discussie geweest over de eigen bijdrage voor langdurige zorg. Eerder bleek uit onderzoek van het Binnenlands Bestuur dat ouderen zorg zouden gaan mijden als de deze bijdrage verhoogd zou worden. Nu blijkt echter dat dit niet het geval is en is er geen bewijs gevonden dat mensen de zorg niet meer willen door de verhoging.
Het nieuwe kabinet heeft als voornemen de eigen bijdrage in de Wmo te verlagen tot een vast tarief van maximaal €17,50 per vier weken. Voorheen konden gemeenten binnen bepaalde categorieën zelf de bijdrage vaststellen, dat wordt hiermee beperkt. Dit kan leiden tot minder kostenbewustzijn en meer gebruik van onnodige zorg. Het verlagen kan er echter ook voor zorgen dat ongewenst zorg mijden wordt voorkomen.
Benieuwd naar de zorgverzekering 2018? Op ZorgKiezer.nl kan je de zorgverzekering vergelijken en overstappen naar een andere aanbieder. Kom je er zelf niet uit, dan kan je ons bereiken op 020-2611600.
Laatste update op 3 november 2017 – 14:13 door Claire Langenhoff.
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.