Vergoeding Ritalin
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 1 minuutRitalin is de merknaam van het medicijn met de werkzame stof methylfenidaat, dat wordt voorgeschreven bij ADHD, narcolepsie of bepaalde slaapziektes. Ritalin is de kortwerkende vorm van methylfenidaat. De stof wordt binnen een half uur in je bloed opgenomen. De stof is na drie tot vier uur weer uitgewerkt. Concerta en Strattera zijn medicijnen met een langere afgifte.
Ritalin en vergoeding
Ritalin wordt in tegenstelling tot Concerta en Strattera, wel volledig vergoed door de basisverzekering.
Lees verder als je wilt weten hoe het zit met de vergoeding van het medicijn Concerta en Strattera.
Verschil Ritalin, Concerta en Strattera
Zowel Ritalin als Concerta bevatten Methylfenidaat. Het verschil tussen beide middelen is de werkingsduur. Ritalin werkt vrij snel, maar is na een paar uur uitgewerkt, waardoor je meerdere keren per dag een capsule moet nemen. Bij Concerta daarentegen gaat de spreiding van Methylfenidaat geleidelijk. Dit heeft als voordeel dat je slechts een keer per dag een capsule hoeft in te nemen.
Dat verschil in werkingsduur geldt ook tussen Ritalin en Strattera. Strattera bevat noradrenalineheropnameremmer Atomoxetine en wordt over het algemeen eenmaal of tweemaal daags ingenomen. Ook hier is de werking langer dan bij Ritalin.
Wat is ADHD?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een gedragsstoornis die kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Kinderen met ADHD vinden het moeilijk hun aandacht lang ergens op te richten en ze zijn vaak beweeglijk, impulsief en actief. Naar schatting hebben in Nederland 30.000 tot 100.000 kinderen ADHD. Volwassenen met ADHD voelen zich onrustig en kunnen zich moeilijk concentreren.
Werking Ritalin
Ritalin werkt stimulerend op het centrale zenuwstelsel en verhoogt het vermogen tot concentratie. Kinderen met ADHD worden rustiger en ze zijn minder snel afgeleid. Ritalin geneest niet, maar verlicht de symptomen. Bij 70% tot 80% van de kinderen die Ritalin krijgt voorgeschreven, verbeteren klachten als hyperactiviteit, chaotisch gedrag en emotionele prikkelbaarheid.
Gratis hulp nodig?
Bel ons op het telefoonnummer 020 261 16 00 wanneer je vragen hebt over de vergoeding Concerta of over je zorgverzekering. Er staat een team van zorg specialisten klaar om je te helpen.