Gespreid betalen eigen risico
Door: Redactie Zorgkiezer - Leestijd: 2 minutenIedereen vanaf 18 jaar heeft een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Tot 2026 is het eigen risico vastgezet op een bedrag van 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. Heb je naast het verplichte eigen risico ook een vrijwillig eigen risico, dan is het bedrag wat je eerst zelf moet betalen hoger.
Wanneer je zorgkosten maakt, is het nooit leuk om een hoge rekening te krijgen. Verzekeraars snappen dit en bieden daarom opties aan waarbij je het eigen risico gespreid kan betalen.
Eigen risico vooraf betalen
De meeste verzekeraars bieden tegenwoordige de mogelijkheid aan om het eigen risico van tevoren te betalen. Je betaalt dan 10 maanden 38,50 euro bovenop je zorgpremie. Door vooraf je eigen risico gespreid te betalen, voorkom je dat je in één keer een hoge rekening moet betalen. Heb je aan het einde van het jaar je eigen risico niet helemaal verbruikt, dan krijg je het resterende bedrag gewoon weer teruggestort van je zorgverzekeraar.
Je kan alleen bij het verplichte eigen risico kiezen voor vooraf gespreid betalen. Heb jij ook een vrijwillig eigen risico, dan is deze optie niet mogelijk. Wil je gebruik maken van deze regeling, dan moet je dit uiterlijk voor 1 februari aangeven bij jouw zorgverzekeraar. Je kan dit vaak zelf aanvragen door in te loggen in jouw eigen omgeving van je zorgverzekering.
Gespreid betalen na gemaakte zorgkosten
Heb jij zorg gebruikt waarvoor je een hoge rekening hebt ontvangen en moeite met het betalen hiervan? Dan kan je in de meeste gevallen een betalingsregeling afspreken met jouw zorgverzekeraar. Je betaalt dan een aantal termijnen een extra bedrag naast je zorgpremie om je rekening te voldoen. Wanneer je de rekening niet in één keer kan betalen, is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen meedenken en een samen met jou een passende regeling treffen.
Waarom eigen risico gespreid betalen?
Het vooraf betalen van het eigen risico geeft een stukje financiële zekerheid. Je weet dan precies hoeveel je elke maand kwijt bent aan je zorgkosten. Gebruik je dan een keer zorg uit de basisverzekering, dan ontvang je hier geen rekening meer voor. Het eigen risico heb je immers al betaald.
Krijg jij een rekening voor het eigen risico en kan je dit niet betalen, dan kan een betalingsregeling met je zorgverzekeraar verstandig zijn. Zo voorkom je dat er schulden ontstaan en dat je daarmee vast komt te zitten. Als jij door je hoge rekeningen bijvoorbeeld je zorgpremie niet meer kan betalen. Dan kan je ook niet meer overstappen naar een andere, wellicht voordeligere, zorgverzekeraar.
Wil je meer weten over het eigen risico?
Wij hebben het uitgelegd op de pagina: Eigen risico, wat is dat?
Zorgverzekeraars
Wil jij weten of jouw zorgverzekeraar ook het vooraf gespreid betalen van het eigen risico aanbiedt? Dit kan je zien op ZorgKiezer.nl bij het vergelijken van de zorgverzekeringen. Je kan bij jouw resultaten deze optie kiezen. Alle verzekeraars die dit hebben, worden dan getoond. Let wel op. Je kan het gespreid betalen niet aanvragen via ZorgKiezer. Dit kan je namelijk zelf eenvoudig aanzetten in de eigen 'Mijn' omgeving van je zorgverzekering.
Gratis hulp bij vergelijken en afsluiten
Bel ons op het nummer 020 2611 600 wanneer je hulp nodig hebt. Er staat een team van specialisten klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te helpen met overstappen.