Meer zorgmijders door failliet IJsselmeerziekenhuizen
Inhoudsopgave
Huisartsen uit de regio Lelystad zeggen dat er steeds meer zorgmijders zijn door het failliet van de IJsselmeerziekenhuizen. Het gaat om mensen met een laag inkomen. Deze patiënten vinden het vervoer naar andere ziekenhuizen in de regio te duur. Dat meldt het radioprogramma Nieuws en Co.
Vervoer naar ander ziekenhuis is te duur
De huisartsen signaleren dat patiënten met een laag inkomen weigeren naar ziekenhuizen in andere gemeenten te gaan omdat zij het vervoer te duur vinden. Ze zijn daardoor niet in staat naar een ziekenhuis in een andere stad te reizen. Het probleem is dat vervoer naar het ziekenhuis maar deels en in bepaalde gevallen vergoed wordt door verzekeraars. Alleen voor de allerarmste groep is er een gemeentelijke regeling.
Wachten tot je ziek genoeg bent voor een ambulance
Een huisarts uit Lelystad vertelt in de uitzending van Nieuws en Co dat zij een patiënt met diabetes heeft doorverwezen naar het ziekenhuis. ‘Hij moest worden opgenomen met een ontsteking, maar vond de reis naar Almere of Harderwijk te duur. Zijn familie had volgens hem ook geen geld. Ik verwijs hem niet voor niets door. Nu wacht ik tot hij ziek genoeg is, zodat hij in aanmerking komt om met een ambulance naar het ziekenhuis te gaan.’
Lees ook: Zijn minima beter af met een collectieve zorgverzekering?
De Flevolandse Patiëntenfederatie waarschuwde in oktober al dat 200.000 Flevolanders te maken krijgen met de nadelige gevolgen van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen.
Specialisten voelen zich bedrogen
Niet alleen patiënten ondervinden hinder van het faillissement ook specialisten zijn in de problemen gekomen. Omroep Flevoland meldt dat specialisten van de MC IJsselmeerziekenhuizen zich bedrogen voelen door hun collega’s van het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk. Die zouden de Lelystadse artsen niet in dienst willen laten treden, hoewel dat volgens hen wel is toegezegd. Vrijgevestigde specialisten van het Harderwijkse ziekenhuis zouden hun veto hebben uitgesproken.
Meer dan 500 schuldeisers voor ruim 50 miljoen euro
In het eerste faillissementsverslag dat is ingediend bij de rechtbank staat dat bij de curatoren zich 524 partijen gemeld hebben die nog geld krijgen van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Het gaat om een bedrag van ruim 22,3 miljoen euro. Daarnaast zijn er ook nog claims van de ING Bank en Stichting Waarborgfonds voor de Zorg. In het geval van de ING gaat het om 20,4 miljoen en bij het Waarborgfonds om 5,1 miljoen euro. Daarmee komt de totale schuld van de failliete ziekenhuisgroep MC IJsselmeerziekenhuizen op ruim 50 miljoen euro.
Lees ook: Duizenden bij actie voor volwaardig ziekenhuis Lelystad
Laatste update op 30 november 2018 – 10:20 door Monique Huijdink.