40 miljoen euro aan medicijnen verdwijnt per jaar in de prullenbak
Inhoudsopgave
De zorgkosten lopen jaarlijks op en de premies stijgen, maar ondertussen zouden apothekers 40 miljoen euro kunnen besparen op medicijnen die nu worden weggegooid. Dat zegt onderzoeker Charlotte Bekker van het UMC Utrecht in een interview met Trouw. Bekker deed promotieonderzoek bij 41 apotheken.
Verspilling
Ongeveer 40% van ongebruikte medicijnen verdwijnt volgens Bekker onnodig in de prullenbak. Zij vroeg 41 apotheken een week lang bij te houden hoeveel ongebruikte medicijnen werden teruggebracht. Patiënten brachten in die week ruim 750 geneesmiddelen terug. In 4 op de 10 gevallen had de verspilling volgens Bekker voorkomen kunnen worden want de patiënten hadden te veel medicijnen mee naar huis gekregen.
Dure medicijnen
Vooral met het verstrekken van nieuwe, dure medicijnen met name reuma- of kankermedicatie, wordt veel geld verspild. Bekker benaderde 70 patiënten die recent met deze medicijnen gestopt waren. De helft had nog medicijnen over met een waarde van gemiddeld 1.100 euro per patiënt. ‘We moeten niet meer op de automatische piloot medicatie meegeven’, zegt Bekker. ‘Als een patiënt bijvoorbeeld later die week de uitslagen van onderzoeken krijgt, is het niet handig om voor drie maanden medicijnen mee te geven. Kies dan voor een voorraad van een week.’
Oplossing
Een van de oplossingen die Charlotte Bekker aandraagt is het opnieuw uitgeven van onaangebroken doosjes van de dure medicijnen. ‘Je kunt gesealde verpakkingen uitgeven, zodat je kunt zien dat de doosjes onaangebroken zijn. Bij goedkope medicatie is dit niet rendabel, maar bij dure geneesmiddelen levert dit systeem veel meer op dan dat het kost’, zegt Bekker in Trouw.
Zorgkosten rijzen de pan uit
Het kabinet wil dat de groei van de zorgkosten in 2022 tot stilstand komt. Daartoe worden er allerlei afspraken gemaakt en proberen zorgverzekeraars zo gunstig mogelijke contracten af te sluiten met zorgaanbieders. Als de zorgkosten toch blijven stijgen gaan onvermijdelijk ook de zorgpremies omhoog. Toch valt dit jaar die stijging mee. Op Prinsjesdag voorspelde het kabinet dat de zorgpremie voor de basisverzekering met ruim een tientje per maand zou stijgen tot 124 euro per jaar. Maar de gemiddelde stijging is uitgekomen op ongeveer 80 euro op jaarbasis.
Kosten besparen
Je kunt zelf ook kosten besparen door te wisselen van verzekeraar. Dat kan honderden euro’s per jaar schelen. Overstappen is niet moeilijk want ZorgKiezer helpt je een keuze te maken voor een verzekering die precies bij jou past. Stap je over naar een andere verzekering dan wordt je lopende polis automatisch voor je opgezegd.
Laatste update op 14 november 2018 – 10:59 door Monique Huijdink.