De behandelindex leidt tot woede bij fysiotherapeuten
Fysiotherapeuten zijn boos op zorgverzekeraars vanwege de behandelindex die veel zorgverzekeraars hanteren. Wat is de behandelindex (BI) en waar komt die woede vandaan? Wij leggen het je uit.
Inhoudsopgave
Behandelindex, wat is dat?
Alle zorgverzekeraars keren een vergoeding uit aan fysiopraktijken zodat jij als patiënt in behandeling genomen kan worden.
Veel zorgverzekeraars berekenen op basis van het landelijk gemiddelde hoeveel behandelingen een praktijk met een bepaalde patiëntenpopulatie gemiddeld nodig heeft. Dit wordt de behandelindex (BI) genoemd. Als je als fysiopraktijk boven het landelijk gemiddelde zit, dan wordt er gekort op je tarief.
Fysiopraktijken ontevreden over behandelindex
In de praktijk betekent dit dat het loont om patiënten minder behandelingen te bieden of dat je fysiopraktijk niet graag een patiënt aanneemt die veel zorg nodig heeft. Je verdient namelijk geen geld meer aan deze patiënten.
Fysiotherapeuten zijn woedend vanwege deze behandelindex. Een patiënt met reuma heeft bijvoorbeeld gemiddeld meer behandelingen nodig dan een andere patiënt. Zij willen graag dat zorgverzekeraars de behandelindex niet meer als strafmaatregel gebruiken, maar als indicator om met elkaar in gesprek te gaan.
Fysiopraktijken ontevreden over ‘PREM’
De fysiotherapeuten zijn niet alleen boos vanwege de behandelindex, maar ook vanwege ‘PREM’. Dit is de aanduiding van een verplichte enquête die fysiotherapeuten moeten afnemen bij hun klanten. Het doel daarvan is de klanttevredenheid te meten. Wanneer een fysiotherapeut niet genoeg enquêtes uitzet wordt er wederom gekort op het behandeltarief. Fysiopraktijken vinden dat zij kosten maken voor klussen waar zij geen verstand van hebben en er niets voor terug krijgen.
Reactie van zorgverzekeraars
De vergoedingen die zorgverzekeraars uitkeren aan fysiopraktijken kunnen niet omhoog. Het geld dat ze meer moeten uitkeren moet ergens vandaan komen. Dat betekent dat een hogere vergoeding resulteert in een hogere zorgpremie voor de aanvullende zorgverzekeringen. Dat brengt volgens zorgverzekeraars de toegankelijkheid van het bezoek aan de fysiotherapeut in gevaar. Iedereen moet de zorgpremie kunnen blijven betalen.
Over ‘PREM’ heeft zorgverzekeraar VGZ het volgende te zeggen: “Onze opdracht is om te kijken wat de klant wil, en die wil kunnen vergelijken om te zien waar de kans op een behandeling naar tevredenheid het grootst is. Fysiopraktijken doen dit dus voor hun klanten.”
Sommige zorgverzekeraars doen niet mee aan de behandelindex
Sommige zorgverzekeraars doen niet meer mee aan de behandelindex (BI). Elke behandeling aan de praktijk wordt dan evenveel vergoed. Fysio’s hebben er dus geen baat bij als jij minder behandelingen afneemt. Zorgverzekeraar Stad Holland heeft vorig jaar niet mee gedaan aan de behandelindex. Alle zorgverzekeraars maken uiterlijk 12 november alle pakketten en nieuwe zorgpremies bekend. Dan is ook bekend wie er meedoet aan de behandelindex.
Zorgverzekering met vergoeding voor fysiobehandelingen
Een deel van de fysiopraktijken overweegt om helemaal geen contracten meer te sluiten met zorgverzekeraars. Patiënten kunnen dan nog maar een deel declareren, de rest moeten zij uit eigen zak betalen.
Wil jij volgend jaar een aanvullende zorgverzekering om fysiobehandelingen te vergoeden? Bekijken en vergelijk dan alle vergoedingen voor fysiotherapie per zorgverzekeraar. Vanaf 12 november 2018 kun je hier de pakketten en premies zien voor een zorgverzekering in 2019.
Als eerste op de hoogte van het zorgnieuws in 2019
Meld je aan voor de nieuwsbrief van Zorgkiezer. Je krijgt dan een mailtje wanneer er zorgpremies en pakketten bekend zijn. Geen zorgen, we zullen je niet te veel mailen.
Laatste update op 18 oktober 2018 – 09:30 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.