Maatregelen voor niet-gecontracteerde GGZ
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid geeft in een brief aan de de Kamer aan dat niet-gecontracteerde GGZ duurder is en geen structurele oplossing biedt voor wachttijden binnen de GGZ. Het kabinet overweegt nieuwe maatregelen om de toename van niet-gecontracteerde GGZ te verminderen.
Uit onderzoek gedaan door Arteria Consulting in opdracht van VWS, is gebleken het aandeel van niet-gecontracteerde zorgverleners is toegenomen. Met name de omzet is gegroeid binnen de niet-gecontracteerde GGZ. In 2016 is 8,5 procent van alle patiënten behandeld door een niet gecontracteerde zorgverlener.
Inhoudsopgave
Heeft Niet-gecotracteerde GGZ invloed op de patiënt?
Patiënten merken zelf geen verschil tussen een gecontracteerde of een niet-gecontracteerde zorgverlener. De kwaliteit en doelmatigheid is vrijwel gelijk. Toch zit er een groot verschil in de hoogte van de kosten voor behandeling. De vergoede kosten van bijvoorbeeld een vrijgevestigde psychiater ligt zo’n 39% hoger dan van een gecontracteerde zorgaanbieder.
Meer transparantie in de zorg
Er zijn zorgaanbieders die graag zonder contract willen blijven, omdat ze niet willen dat zorgverzekeraars mee kunnen beslissen over de inhoud van de behandeling. Zoals al eerder aangegeven door ZorgKiezer.nl, moet er meer transparantie komen in de zorg. Net als de andere wijzigingen in de zorgverzekering willen de zorgverzekeraars deze kwestie ook gaan aanpakken. Zij willen dat er meer transparantie komt bij zorgaanbieders. In tegendeel tot zorgaanbieders zien zorgverzekeraars wel een verschil in doelmatigheid en kwaliteit, op basis van wel of niet gecontracteerd aanbieders. Het gebrek aan transparantie over de invulling van behandelingen is een doorn in het oog van verzekeraars. Het ontbreken van een duidelijke maatstaf om de kwaliteit van de GGZ te beoordelen is ook een probleem, maar dat zal door de zorgverzekeraars zelf opgelost moeten worden.
Wachttijden
Niet alleen zijn niet-gecontracteerde GGZ instellingen duurder, ze dragen ook niet bij aan het wegwerken van de lange wachttijden. Aandoeningen met lange wachttijden worden juist beperkt behandeld door de niet-gecontracteerde zorgverleners, waardoor hier geen verbetering door ontstaat. Er zijn echter ook aandoeningen die wel relatief vaker door niet-gecontracteerde GGZ wordt behandeld, maar dit geldt voor een enkele stoornis. Staatssecretaris Blokhuis stimuleert daarom toch dat er meer contracten worden gesloten en wil dat het een voorkeursoptie is voor alle partijen. Extra maatregelen vanuit het Kabinet zijn nu nog in overweging.
Hulp nodig?
Wij hebben een overzicht gemaakt om te zien welke zorgverzekeraar precies wat vergoed als je psychische hulp nodig hebt. Mocht je nog andere vragen over de zorgverzekering 2019 hebben dan kan je altijd bellen met onze zorgexperts. Zij zijn telefonisch te bereiken op 020 2611 600.
Laatste update op 26 oktober 2018 – 09:43 door .
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.